София. България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в

...
София. България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в
Коментари Харесай

Джема Грозданова: България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в ЕС

София. България е корав последовател на интеграцията на Албания в Европейския съюз (ЕС) и споделя позицията, че страната скоро би трябвало да получи дата за начало на договаряния. Това съобщи ръководителят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова на среща с ръководителя на Комисията по външна политика на Народното събрание на Албания Мими Кодели, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Делегация, водена от ръководителя на външната комисия на албанския парламент, е на двудневно посещаване в България по покана на ръководителя на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова. На 17 септември гостите имаха поредност от срещи в българския парламент.
България е значим фактор в процеса на разширение на Европейски Съюз, акцентира Джема Грозданова и напомни, че интеграцията на страните от Западните Балкани беше един от главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани, извършена в София през май 2018 година, удостовери бъдещето на района като неразделна част от Европейски Съюз, уточни Джема Грозданова. Тя добави, че България поддържа и предизвиква страната да продължи и задълбочи започнатите промени в петте основни области – обществената администрация, правосъдната промяна, правата на индивида, битката против корупцията и проведената престъпност.
Признаването на българското национално малцинство сподели готовността на Албания да извършва критериите за разкриване на преговорния развой с Европейски Съюз, акцентира ръководителят на Комисията по външна политика. Джема Грозданова уточни, че България прави оценка позитивно и напъните на Тирана в региона на правосъдната промяна, устойчивите резултати в битката с проведената престъпност и корупцията. В тази връзка България изрично поддържа започването на договаряния за участие с Албания, както и с Република Северна Македония през октомври тази година, добави тя.
Благодарим за поддръжката на България за интеграцията на Албания към Европейски Съюз и за това, че по време на Българското председателство издигнахте глас и заговорихте за процеса на разширение на Европейски Съюз, обърна се към българските парламентаристи Мими Кодели. Албания доста цени направеното от България, акцентира тя. Европа има потребност от нас, присъединението на Албания към Европейски Съюз ще способства за по-голямата сигурност и непоклатимост на целия Съюз, съобщи Мими Кодели.
Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин изрази удовлетворение, че първата му публична среща след избирането му на поста е точно с парламентаристи от Албания. В своята работа на разнообразни позиции постоянно съм фокусирал вниманието си на съдействието сред балканските страни и интеграцията на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз, уточни той. В българския парламент има консенсус и всички политически сили желаят страните от района да станат членки на Европейски Съюз, акцентира Кристиан Вигенин. Според него рецесията на доверие в институциите на Европейски Съюз значително е преодоляна, което е добър знак към страните от Западните Балкани.
На срещите в Народното събрание бяха разисквани разнообразни аспекти от двустранните връзки. Беше очебийно, че за по-активното съдействие в редица сфери би спомогнало развиването на натоварен парламентарен разговор. Бе посочена и нуждата да се намерят способи и форми за усилване на икономическите връзки, за основаване на настоящо секторно съдействие в областите на образованието и науката, обществената сигурност, младежта и спорта.
Европейската вероятност за Албания беше съществена тематика на срещата на албанските посетители с управлението на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове. Председателят на комисията Драгомир Стойнев означи, че България поддържа бъдещото участие на Албания в Европейския съюз и е подготвена да спомага в процеса по присъединение. Ние оценяваме високо напъните на страната да отговори на условията и критериите за пълноправно участие и образец за това са промените в правосъдната система и битката с корупцията, добави Драгомир Стойнев и увери, че България ще упорства за по-бърз развой по присъединение.
През 2020 година Албания ще ръководи ОССЕ, сигурни сме в триумфа на председателството, означи ръководителят на Комисията по европейските въпроси и увери гостите, че Албания може да разчита на поддръжката на България.
Ние се усещаме част от Европа, само че имаме още какво да научим от европейските демокрации, означи Мими Кодели. Ние би трябвало да осъществим поставените критерии, подхванали сме промени в правосъдната система и в битката с корупцията, което значи, че сме на верния път, добави още тя.
Драгомир Стойнев съобщи, че страната ни прави оценка високо признатия закон за признание на малцинствата, която по думите му е огромна стъпка напред в европейското развиване на Албания.
Развитието на европейската сигурност и сигурността на Западните Балкани разискаха ръководителят на Комисията по защита ген. Константин Попов и Мими Кодели. Настоящата динамичност на интернационалната сцена изисква изчерпателност и адекватност във връзка с защитата и въоръжените сили, съобщи ген. Константин Попов. Той добави, че в България процесите се наблюдават задълбочено и се поставят огромни старания за обезпечаване на нужната финансова поддръжка за бранша на защитата.
В програмата на визитата е планувана среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева.
На 18 септември 2019 година ръководителят на Комисията по външна политика на Народното събрание на Република Албания Мими Кодели ще беседва с министъра на защитата Красимир Каракачанов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР