София. Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля

...
София. Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: Българите не оправдават домашното насилие, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете

София. Българите изрично не оправдават домашно принуждение или подчинена роля на дамата, само че и не са въодушевени от концепцията за обществени функции към половете. Темите на Истанбулската спогодба по-скоро разделят обществото ни, въпреки и без да се стига до крайности.
Това са изводите от извършения бърз телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, извършен измежду 801 души на възраст 18 г.+ по специфична панелна методика, която обезпечава надеждност на данните. Сондажът е извършен на 15 и 16 януари. Абсолютна оптималната неточност е ± 3.5 при 50% дялове. Сондажът е самостоятелен от външно финансиране.
50% от изследваните споделят, че когато става дума за пола на човек най-съществен е биологичният пол, а 38% - споделят, че най-важно е кой по какъв начин се усеща. Данните демонстрират, че в обществото ни няма крайности, само че мненията напълно не са еднопосочни. В същото време обаче обществото ни изрично отхвърля концепцията, че ролята на дамата е подчинена. 89% не са съгласни, че дамата би трябвало да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се двоумят. 92% изрично отхвърлят, че мъжът може да удря дамата. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.
Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да одобряват обществените аспекти на джендър функциите, последователите на Обединените патриоти, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи – не. Очевидно, повдигната от Патриотите тематика, е към този момент възприета и от симпатизантите на Българска социалистическа партия. Привържениците на ГЕРБ пък очевидно са възприели партийната позиция в контрастност с множеството останали.
Сред тези, които поддържат зависимост или принуждение над дамите, личат най-много представители на малцинствени групи. Разбира се, концепцията за предимство на мъжете се споделя в по-висока степен точно от мъже.
Седемте %, които оправдават пестник за дамите, са почти равни на над 350 хиляди души. Подобни цифри бяха регистрирани и преди две години – в друго проучване на „ Галъп интернешънъл “. Дяловете на склонните към сходни актове са изрично малцинство, само че очевидно не понижават и този проблем би трябвало съществено да бъде оценен и решаван.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР