София/Баку. На 20 януари 2019 г. се навършат 29 години

...
София/Баку. На 20 януари 2019 г. се навършат 29 години
Коментари Харесай

Азербайджан отбелязва 29-та годишнина от „Черния януари“

София/Баку. На 20 януари 2019 година се навършат 29 години от събитията, останали в паметта на азербайджанския народ като „ Черния януари “. По традиция на този ден всяка година държавното управление на Азербайджан, държавни чиновници, дипломати и елементарни хора почитат с народен ден на печал жертвите на събитията от нощта на 19-ти против 20-ти януари 1990 година, когато, без да се афишира изключителното състояние, с декрет на управлението на CCCР руските военни и специфичните елементи нахлуват в град Баку и някои райони на страната. В тази връзка Н. Пр. Наргиз Гурбанова, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Азербайждан в България , дава къса информация за събитията от 20 януари 1990 година
„ През нощта на 19 против 20 януари 1990 година в Баку и някои региони на Азербайджан бяха въведени руски войски, отряди със особено предопределение и огромен контингент на вътрешните войски, които превзеха Баку с особена свирепост. Операцията по обстрела на почтени хора беше проведена от особено назначени подразделения на Министерствата на защитата и вътрешните работи на Съюз на съветските социалистически републики и провокативните групи на Комитета за държавна сигурност. Начело с тогавашния руски водач Михаил Горбачов, руското управление ловко се възползва от " арменската карта " в Баку и разположи тук въоръжени отряди под предлог, че по този начин пази арменците и фамилиите на военнослужещите и предотвратява насилието от " националистическите екстремисти ". На 19 януари групата “Алфа ” на Комитета за държавна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики взриви енергийния блок на републиканската телевизия, спря активността и на други средства за всеобща информация и по този метод лиши народа от правото да получава информация “.
В изпратения до Агенция „ Фокус “ текст се напомня, че вследствие на събитията от 20 януари са починали 147 жители на Азербайджан, 744 са ранени, а 841 са задържани. „ Бяха убити освен цивилни жители, на обстрел са подложени къщи и публични места, даже коли за спешна помощ са смачкани от танковете, а медицинският личен състав, който оказва помощ на хора, е убит. За да извършат това планувано закононарушение, в Баку идват министър на защитата на Съюз на съветските социалистически републики Дмитрий Язов, министърът на вътрешните работи Вадим Бакатин и други високопоставени военни “, се акцентира в изпратения материал.

Във връзка с годишнината от събитията, посолството на Република Азербайджан в България изпраща и текст с изказването на омбудсмана на страната Елмира Сулейманова, в който интернационалната общественост е призована да признае „ Черния януари “ като закононарушение против човечеството.
„ Тази ужасна покруса стана причина за гибелта на цивилни. В резултат на това бяха жестоко нарушени наредбите на Всеобщата декларация на Организация на обединените нации за правата на индивида, Международния пакт за цивилен и политически права и други интернационалните правни принадлежности. Въпреки това, събитията от 20 януари, които са едно от най-ужасните закононарушения на ХХ век по наличие и обсег, към момента не са получили интернационална правна оценка, поръчителите и изпълнителите на кървавата акция не са били осъдени. В сходство с интернационалното право, нещастието от 20 януари би трябвало да се квалифицира като закононарушение против човечеството. На съображение член 7 от Статута на Международния углавен съд, заличаване, изгубване на хора, тяхното гонене по политически, расови, етнически, културни, полови претекстове, изтезания и други безчовечен дейности от сходно естество, състоящи се в съзнателно причиняване на огромни премеждия, тежки пострадвания, увреждане на психическото или физическото здраве се квалифицират като закононарушение против човечеството “, акцентира в изказването си омбудсманът на Азербайджан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР