София. Азербайджан и България имат много близки отношения. Тези отношения

...
София. Азербайджан и България имат много близки отношения. Тези отношения
Коментари Харесай

Приятелските отношения между азербайджанския и българския народ имат добро бъдеше и сътрудничеството между двете страни непрекъснато ще се задълбочава

София. Азербайджан и България имат доста близки връзки. Тези връзки се построяват от десетилетия и се развиват в политическа, икономическа, научна, техническа и културна области. Още през 70-те години на предишния век взаимното присъединяване в интернационалните конференции, симпозиуми и конгреси играе значима роля в българо-азербайджанското съдействие (главно в културната сфера). Както са били познати и обичани в България азербайджанските реализатори – Зейнаб Ханларова, Рашид Бехбудов, Муслим Магомаев, Полад Бюлбюлоглу, по същия метод в Азербайджан обичаха певиците Лили Иванова и Йорданка Христова. Впечатленията от концертите на Лили Иванова през 1979-1980 година в нашата страна към момента остават в паметта ни. Отношенията сред Азербайджан и България, съществували през 50-80-те години на предишния век, обаче не излизат отвън рамките на връзките с другарските социалистически страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Това оповестиха от Посолството на Република Азербайджан в България .

След възобновяване на държавната самостоятелност на Азербайджан се откриват нови благоприятни условия за съдействие и ръководителите на двете страни неведнъж показват интерес към разширение на връзките. Трябва изключително да се подчертае историческата задача на общонационалния водач на азербайджанския народ Гейдар Алиев при установяването на връзките сред нашите страни. Защото има толкоз доста велики хора, които дават огромен принос за историческата еволюция на народа, към който принадлежат. Те водят милиони посредством своята активност. Те способстват освен за един народ, само че за цялата история на човечеството. Големият наследник на азербайджанския народ, изтъкнат общественик и популярен водач Гейдар Алиев е една от такива персони. В същинския смисъл на думата той даде нов подтик на историческата еволюция на актуалния Азербайджан. Общонационалният водач с гения и способността си за водачество е създателят на самостоятелната азербайджанска държавност и е нейната движещата мощ. Именно активността на феномена Гейдар Алиев даде нов подтик в развиването на азербайджано-българските връзки.

Република България признава независимостта на Република Азербайджан през януари 1992 година и открива дипломатически връзки с нея през юни същата година. Но интензивното развиване на двустранните връзки не се следи преди формалното посещаване на президента на Република Азербайджан Гейдар Алиев в България на 29-30 юни 1995 година, осъществено по покана на президента на Република България Желю Желев. Това публично посещаване на Гейдар Алиев става основа за нов стадий на съдействие сред двете страни.

В първия ден на визитата Гейдар Алиев и съпътстващите го държавни чиновници посещават паметника на Незнайния боец, ситуиран до столичната черква „ Св. София “ в София. По-късно българският и азербайджанският президенти организират среща, на която разискват насоките на по-нататъшното развиване на двустранните връзки и редица районни въпроси. Страните разискват опциите за съдействие сред нашите страни в политическа, икономическа, културна и други сфери. Тогава е реализирано единомислещо единодушие, че има необятни благоприятни условия за задълбочаване и подсилване на взаимноизгодни връзки както в България, по този начин и в Азербайджан и двете страни би трябвало да извърнат повече внимание на потреблението на тези благоприятни условия като равноправни сътрудници. В тази връзка необятно се разискват и проблемите, които пораждат при възобновяване на обичайните връзки сред страните. Страните си спомнят с възприятие на задоволство положителните връзки сред двете страни през 70-80-те години на предишния век и акцентират значимостта на възраждането на взаимните връзки както в селското стопанство, по този начин и в индустрията. Обсъжда се въпроса за основаването на взаимни предприятия сред двете страни, както и е осъществен продан на отзиви по отношение на сглобяването на български рейсове с марка " Чавдар " и в Азербайджан. Още от този момент българската страна демонстрира огромен интерес към енергийната политика на Азербайджан и не изключва опциите за съдействие.

По време на визитата националният водач Гейдар Алиев и Желю Желев подписват Договор за другарски връзки и съдействие, предусещащ определяне на връзки в доста области. Освен това са подписани съглашения и контракти за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие, правна помощ по наказателни каузи и въздушни известия сред и оттатък техните територии.

По време на визитата президентът на Азербайджан Гейдар Алиев посещава българския парламент и се среща с ръководителя на Народното събрание на Република България Благовест Сендов. Изнасяйки речта си в българското Народно заседание, националният водач осведоми българските парламентаристи за компликациите, пред които е изправен Азербайджан като нова самостоятелна страна, за арменско-азербайджанския спор и реализираните в страната промени. В същото време великият водач Гейдар Алиев визира историята на връзките сред двете страни и споделя: „ Между Азербайджан и България съществуват доста близки връзки. Тези връзки се оформиха през последните десетилетия. Става дума за стопански, научни, механически и културни връзки. Ние отдаваме огромно значение на тези връзки, доста държим на тях. Сега, в изискванията на добитата от Азербайджан държавна самостоятелност, в новите условия, когато в България протичат доста значими обществено-политически процеси, считаме, че връзките ни могат да се развиват на ново ниво. Моето посещаване в България е обвързвано точно с това, да издигна тези връзки на още по-високо качествено равнище “.

По-късно общонационалният водач се среща с министър-председателя на България и други държавни чиновници и организира договаряния. По време на срещата с министър-председателя Жан Виденов са разисквани редица съответни въпроси, свързани с укрепването на икономическите връзки сред двете страни, както и вероятностите за взаимоизгодно съдействие, по този начин и проблемите, пред които са изправени България и Азербайджан по време на прехода към пазарни връзки.

Като цяло визитата на общонационалния водач Гейдар Алиев основава условия да издигнем връзките ни с другарска България на качествено ново равнище и подтиква още по-добри връзки. На среща с българския президент Петър Стоянов в Ялта на 5 юни 1998 година Гейдар Алиев като допира до исторически другарски връзки сред двете страни съобщи: " Азербайджан и България постоянно са се поддържали другарските връзки. Тези връзки се продължаваха дълго време. Отношенията ни бяха доста тесни и близки в продължение на 70 години – по време на Съветския съюз. Винаги сме споделяли опит един с различен. Вярвам, че би трябвало да се подхващат огромни стъпки от наша страна за развиване и разширение на тези връзки. " По време на формалното си посещаване в Азербайджан през декември 1999 година българският президент П. Стоянов акцентира изключително значение на укрепването на връзките сред двете страни в икономическа, научна, просветителна и културна сфера. Следващият президент на България Георги Първанов също акцентира какво огромно значение на връзките с България придава Гейдар Алиев: „ Името и престижът на Гейдар Алиев като почитан политик и общественик ще бъдат неразривно свързани с интернационалното самопризнание на Република Азербайджан. Ние високо ценим огромния персонален принос на Гейдар Алиев за развиването и укрепването на българо-азербайджанските другарски връзки в изискванията на актуалната интернационална действителност. "

Очевидно е, че визитата на общонационалния водач Гейдар Алиев в България и положителни контакти с висшите държавни чиновници на другарската страна освен предизвикаха бъдещото ни съдействие, само че даже поставиха основа на стратегическото ни партньорство. Известно е, че на 3-5 март 2015 година президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев е с публично посещаване в Република България. По време на визитата президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев се среща с министър-председателя на Република България Бойко Борисов и е очебийно високото равнище на връзките сред двете страни. Най-запомнящото се събитие от визитата става подписването на Съвместната декларация за стратегическо партньорство сред Република Азербайджан и Република България от президента на Азербайджан Илхам Алиев и президента на България Росен Плевнелиев. Съвместната декларация е положила основата освен на стратегическото ни партньорство, само че и на солидна правна база за подсилване и придвижване на съдействието с другарската ни България. Днес можем да кажем сигурно, че връзките сред Азербайджан и България се характеризират с динамичността на развиването, забележителната правна база и взаимните ползи. България поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Република Азербайджан в сходство с правилото за цялост на границите като един от общоприетите правила на интернационалното право.

Името на великия водач Гейдар Алиев, 16-ата годишнина от гибелта на който ще се отбелязва скоро, сигурно не се лимитира до политическата му активност. Днес Фондация „ Гейдар Алиев “, носеща името му и подкрепваща неговите идеали, се придържа към полезностите на великия водач. Както е известно, една от главните действия на Фондацията е реставрацията на национални и международни исторически монументи, основаването на нови културни центрове и запазването на общочовешките полезности. Дейността на фондация „ Гейдар Алиев “ не се лимитира единствено с реставрацията на исторически монументи на културата в чужбина и построяването на нови културни уреди. Реставрацията на световноизвестните монументи в парка на Версайския Дворец през 2007 година, музея в Лувъра през 2008 година, замъка в Берлин, изгорял и опустошен по време на Втората международна война, през 2011 година, римските катакомби във Ватикана през 2012 година, ремонтът на залата " Философи " в капитолийския музей в Рим и друго може да бъде изброено измежду тях. Днес с горделивост означаваме, че тази похвална активност на Фондация „ Гейдар Алиев “ не мина и около другарска България. Реставрацията на архитектурно-музейния резерват „ Трапезица " в историческия град Велико Търново също е осъществена с поддръжката на Фондация „ Гейдар Алиев ”. На 22 септември 2016 година първата дама на Азербайджан, ръководителят на Фондация „ Гейдар Алиев “ Мехрибан Алиева и вицепрезидентът на фондацията Лейла Алиева дружно с уважаемия министър-председател Бойко Борисов участват на церемонията по откриването на архитектурно-музейния резерват „ Трапезица “, както дружно празнуват и Деня на независимостта на другарска България.

Днес азербайджанският народ е удовлетворен от вероятностите на азербайджано-българските връзки, основа на които е положена от общонационалния водач Гейдар Алиев. Вярваме, че общите ползи на двата народа и двете страни са гаранция за огромното бъдеще на нашите връзки. С горделивост заявяваме, че другарските връзки сред азербайджанския и българския народ имат положително бъдеше и съдействието сред Република Азербайджан и Република България непрестанно ще се задълбочава.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР