София. Аварийни екипи на Софийска вода“, част от Веолия, регистрираха

...
София. Аварийни екипи на Софийска вода“, част от Веолия, регистрираха
Коментари Харесай

Рисково количество дунапрен от централен канал бе извадено от екипи на „Софийска вода“

София. Аварийни екипи на „ Софийска вода “, част от Веолия, записаха огромно количество дунапрен при отпушването на канал наоколо до мол " София " на бул. „ Александър Стамболийски “ на 12 август. Това оповестиха от пресцентъра на сдружението . Повече от 5 часа лиши на експертите да извадят необичайния материал. Наложи се разрязването на съзнателно озовалия се в оборудването синтетичен материал, който трайно бе запушил пропускливостта му. Не е ясно какъв брой време дунапренът е прокиснал в канала, нито кой е виновен за недобросъвестната постъпка, както и претекстовете на причинителя. Със сигурност обаче е лишило много време и старания, с цел да бъдат вмъкнати сходни обемисти материали в тесния канал, още повече - неусетно.
Екипите на „ Софийска вода “ няколко следващи дни отстраняват неподходящите последици от запушването на канализационното оборудване. Те припомнят, че водата в канализацията е мощно нечиста и може да съставлява сериозна заплаха за здравето на хората, защото всяко задръстване на мрежата е причина за връщане на отпадъчната вода обратно към жилищни и публични здания.
В канализационните уреди са откривани и надалеч по-необичайни материали, в това число автомобилни гуми. Дунапрен до този миг обаче в този тип не е откриван.
„ Софийска вода “ употребява случая още един път да подсети, че за естественото действие на канализационната мрежа са проблем даже и дребните боклуци, които постоянно попадат в нея. Една мокра кърпичка, клечки за уши, хранителен боклук или памперс, хвърлени в канала, са задоволителни да провокират „ тапи “ в тръбите, а от там и тежки провали на скъпоструващите уреди в пречиствателната станция, споделят специалисти от канализационния екип на компанията.
Най-традиционните „ врагове “ на канала са твърдите мазнини, трудноразтворими компактни и огромни по мярка хранителни останки, фасове, четина от домашни любимци, санитарни такъми, артикули от стъкло, текстил и всевъзможни картонени опаковки, както и строителни боклуци. В канала попадат и токсични артикули като живак, лакове и бояджийски материали, домашен препарати и фармацевтични артикули, които са съществено тестване в процеса на филтриране и съставляват риск за околната среда. Също по този начин при едно съществено задръстване те биха могли да обхванат в изби и приземни етажи на здания и да се трансфорат в евентуална заплаха за здравето.
„ Софийска вода “ се обръща с настойчива молба към всички поданици на столичния град да подават сигнали на безплатния телефон на сдружението 0800 1 21 21, онлайн посредством уеб страницата www.sofiyskavoda.bg или Facebook профила на сдружението, ако станат очевидци на сходни недобросъвестни действия. Така биха предотвратили възможна здравословна или имуществена вреда за своите съграждани и доста неудобства, в това число за себе си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР