София. Асен Василев е подходящ за финансов министър, но Кирил

...
София. Асен Василев е подходящ за финансов министър, но Кирил
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Асен Василев е подходящ за финансов министър, но Кирил Петков не познава българската икономика

София. Асен Василев е подобаващ за финансов министър, само че Кирил Петков не познава българската стопанска система. Това сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ, в „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 27-ми ноември 2021 година, оповестиха от екипа на предаването .



Участието му в конференцията на МОТ в Женева
Пламен Димитров изясни, че сега не се намира в България, тъй като взе участие в годишната конференция на МОТ. Обсъжда се тематиката за неравенствата. Той съобщи: „ Дай Боже да се измисли нещо, което да понижи тези безумни неравенства, които виждаме сега. Вчера представителят на администрацията на Съединени американски щати даде един доста забавен образец – за последните 30 години международното благосъстояние се е удвоило, а разликата в заплатата сред изпълнителния шеф на дадена компания и елементарния служащ от 21 пъти преди 30 години е стигнала 351 пъти. Тук в Женева си приказваме по какъв начин това по някакъв метод би трябвало да се контролира, естествено и за неравенствата сред половете, мигрантите и така нататък! “.

Преговорите сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България за съдружно съглашение
„ Как смятате, смяната продължава ли и ще се реализира ли с ново държавно управление? “, попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че сигурно има какво да продължи и какво да се трансформира в стопанската система и обществената сфера. КНСБ е дал своя меморандум на партиите. Президентът на КНСБ съобщи: „ Заедно с работодателите преди два дни написахме писмо до водачите на четирите партии, че желаеме сега, откакто приключи „ пазарлъка в МОЛ-а “ да седнем на някакъв естествен диалог с настояванията и вижданията на бизнеса и на труда. Правителствата идват и си отиват, само че бизнесът и трудът остават. Ако създадат нещо положително, ние употребяваме плюсовете, само че постоянно вършат и недобри неща и след години би трябвало да им оправяме бакиите. Аз съм сдържан оптимист, че ще има държавно управление и сдържан черноглед, че програмата му ще бъде много еклектична, слушайки кой какво желае сега, тези наддавания по всички тематики, опитът да кажем, че всичко стартира от нас сега, не нищо не е имало преди нас, което е парадокс. На моменти явната непросветеност на хората, които претендират да са специалисти по тематиките, по които приказват, тъй че съм със смесени усеща, хем ми се желае нещо да се роди, хем на този стадий виждаме, че още е първичният белтък! “.
Беновска се обърна към Димитров: „ Ще Ви помоля журналистически да публикувате това писмо, най-малко да го пратите до нас, медиите, което сте отправили до четирите партии, с цел да можем и ние да им отправим съответните въпроси, тъй като те се заклеха, че всичко ще бъде намерено! Нека да бъде! “. Събеседникът ѝ отговори, че е склонен и добави, че по света, когато се водят съдружни договаряния, това не става пред камерите. Пред камерите нормално става шоу. Работодателите и синдикатите желаят да вземат участие в действителните договаряния, които ще оформят действителната политика. Иначе няма проблем да разгласяват писмото.
„ Казахте, че пред камерите нормално става шоу, да Ви кажа почтено не става огромно шоу, много скучновати са, само че може би по този начин би трябвало да бъде. А за тайните договаряния, организация ПИК разкриха, че Асен Василев и Кирил Петков пристигнаха по тъмна доба при Българска социалистическа партия! “, продължи Беновска. Пламен Димитров отговори: „ Ще отчайвам всички, които търсят сензации, само че не виждам нищо неправилно в това. Лидерите на четирите партии би трябвало да се виждат и то непрекъснато, тъй като времето е напълно малко, в случай че желаят да родят някаква добре контрактувана и уравновесена политика! Не виждам нищо скандално в това един да отиде при различен или да пият кафе някъде. За мен е значимо да родят нещо най-после, за което към момента не виждам вероятност! “.
„ Но има и нещо друго, сякаш всичко е обществено и намерено, само че изтече една вест, която не е доказана от Кирил Петков и Асен Василев, че първият номиниран за министър още при започване на акцията, Николай Събев, притежателя на „ Еконт “, май няма да е министър, без значение, че беше най-големият донор на акцията им, а ще бъде Гроздан Караджов. Не разисквам сега качествата на единия или другия, апелирам Ви да ми кажете мнение за честност, неприкритост и уместност към сътрудниците? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че не желае да разяснява имена, още повече, че не са доказани от никого. Той продължи, че е значимо кой ще оглави обособените министерства, само че още по-важно е каква политика ще се организира, а там нещата са притеснителни, тъй като се чуват много разнопосочни неща или оферти, които не са финансово обезпечени по никакъв метод. Президентът на КНСБ съобщи: „ Иначе аз не познавам господин Събев, само че познавам Гроздан Караджов и мога да кажа, че той има качества да бъде министър, само че не знам дали е име, което би трябвало да се разяснява! “.
Беновска продължи: „ Изкушавам се да отбележа разбора на икономиста проф. Боян Дуранкев, който озаглави една своя обява „ Недоволното дете на 18-те комисии на Политическа партия крие опасности “ и отбелязва, че отсъстват комисии по тематиките индустрия, строителство, търговия и вериги на доставките, просвета, развиване на обществената благосъстоятелност, европейски и интернационалните планове, труд и обществени грижи, електронно държавно управление. Вие направихте ли разбор на тематиките, по които се договаря? “. Пламен Димитров отговори, че обсъжданите тематики евентуално ще бъдат и гръбнак на бъдещия министерски съвет. Той продължи, че тематиката за индустрията е доста значима и е трябвало да се разяснява, когато се е обсъждала стопанската система. Президентът на КНСБ продължи: „ Иначе в обществената сфера, както споделих, през вчерашния ден беше един миш-маш, имаше 1000 неща, които се разясниха с разнообразни гледни точки и друга степен на подготвеност. Наистина не се мина по подсистемите по този начин, както трябваше да бъде. Да не приказвам, че по тематиката за приходите имаше много нищожен спор, само за минималната заплата, не чух визия напред, от кое място ще се вземат ресурсите и по какъв начин ще се изрязват неравенствата, тъй като в България неравенствата са едни от най-дълбоките. Но по сходен метод проведени тематиките допускаха сходен резултат – една огромна говорилня с някакъв шопинг лист на края, който се подрежда, по това имаме единодушие, с цел да се показва, че има някакъв късмет четирите партии да излязат с нещо общо. Предполагам това е замисълът на цялото „ упражнение в МОЛ-а “, а програмата за ръководство допускам, че се написа някъде другаде! “.

Какви претенции към бъдещото държавно управление има КНСБ?
„ Няколко пъти споменахте, че договарянията се организират в МОЛ-а, да изясним, че става дума за МОЛ „ Парадайз “, името е знаково, може би ще се случи някакво знамение! “, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не знае дали това е търсено като подтекст. Беновска попита: „ Но кое е най-важното, което вие поставяте като претенции към възможни бъдещи парламент и държавно управление “. Пламен Димитров отговори, че преди всичко желаят да видят тези над 50 милиарда в идващите 5-7 години по какъв начин ще се ориентират в действителност към стопанската система, към основни браншове, които могат да подсигуряват напредък и добавена стойност и то в явен режим на „ позеленяване “ и цифровизация. Той акцентира, че това се отнася и за дребните и междинни предприятия, които би трябвало да запазят своята конкурентоспособност и работните места, които подсигуряват. Това е главният въпрос и тук са нужни основни политики, само че и принадлежности, като Планът за възобновяване и резистентност и оперативните стратегии. В тази връзка и „ справедливият преход “ в енергетиката. Димитров съобщи: „ За нас това е основен миг и в случай че успеем да забележим хоризонта напред напълно уравновесено и реализираме 5% напредък на Брутният вътрешен продукт, тогава нашият сюжет за приходите, за обществената политика и заетостта, който сме разписали в нашия меморандум, а точно да стигнем годишно нарастване 12%-13% на приходите, е напълно реален и вероятен. Да напомним, че през последните 4 години имаме такова нарастване! Тоест ние не приказваме за чудеса, а това да продължи и в края на мандата да няма работещи небогати. Това е задачата, която би трябвало да си сложи държавното управление. Това става с ясни договаряния сред нас и работодателите, трябват и някои законови усъвършенствания. Да не забравяме и обществената политика, пенсиите би трябвало да се сложат в ред, тази „ вакханалия “, която виждаме сега, е безумна, тя ще събори системата. Категорично срещу сме желаното преизчисляване на пенсиите по отношение на 2018 година, което желае Българска социалистическа партия, предупрждаваме, че то ще бъде разрушително за пенсионната система. Така че ние за напредък на пенсиите с 15% през този механизъм, който в този момент е заложен през годините стаж! “.
„ Теглите към оня миг, тогава обаче имаше финансов подем и в целия свят през 2001 година, когато държавното управление на Сакскобургготски усили на 8 стъпки минималната работна заплата? “, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че тогава в действителност е имало непрекъснат напредък. Този напредък е траял и при Станишев, както и при държавните управления на Борисов. Така че няма никаква логичност минималната работна заплата да бъде замразявана сега, тя е извънредно ниска и няма нищо общо с нужните средства за прехрана. Президентът на КНСБ още един път подчерат, че е доста значимо в края на мандата да няма работещи небогати. Тогава ще се увеличи и чувството на хората за по-голяма правдивост.
„ Но има ли едно лъстиво чувство за икономическо и обществено наддаване от всички партии, с цел да се харесат на хората и да завоюват повече обществена благосклонност, която липсваше на тези избори, ние имахме 10% дали своят вот от действителните гласоподаватели? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че в действителност този развой е почнал още през последната година от третото държавно управление на Борисов, не без натиска на тогавашния омбудсман. Например и сега има огромни усложнения за това по какъв начин ще бъде изпълнен Законът за персоналната помощ. Плащания към хората с увреждания несъмнено би трябвало да има, само че те би трябвало да бъдат уравновесени с останалите заплащания. Той продължи: „ Така че от този момент започнаха нещата и продължиха с бурни темпове във всички тези къси парламенти, там наддаванията бяха безумни, с цел да стигнем до тези 120 лв. за пенсионерите. Така че вървим в тази посока и в този момент, като чувам, тонът не е заменен! “.

Ролята на Румен Радев за сформиране на държавно управление
„ Не мога да не Ви попитам за „ лидера на смяната “, подвигам пестник и допускам се сещате, че приказвам за президента Радев, който към този момент е втори мандат, каква е неговата роля? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че Румен Радев би трябвало да извърши това, което е приказвал в предходните седмици и месеци, че ще направи всичко допустимо България да има държавно управление. Следващият въпрос е държавното управление да не прави нелепости, а да се заеме с най-важните неща, които крещящо се виждат отвред.
Кога ще се състои желаната от синдикати и работодатели среща с четирите партии, които водят договаряния за сформиране на държавно управление?
„ Каква е Вашата прогноза, по кое време ще можете да се срещнете с тази четворна коалиция, предвождана от Политическа партия? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „ Надявам се през днешния ден, когато се разбере какъв ще е финансовият таван, тъй като през днешния ден ще пристигна „ горският “, допускам, и ще разхвърля играчките наляво-надясно и ще каже – хубаво си приказвахме една седмица, само че да кажем в този момент кое е допустимо, та като забележим това изказване, което бъдещият финансов министър ще направи през днешния ден, ние се надяваме идната седмица да се откри някакво време за тази среща, тъй като ние вървим по земята и одобряваме обстоятелствата такива, каквито са, само че в това време предлагаме и решения, които могат да ги поправят, когато те са неприятни! “.
„ Не Ви разбрах метафората, кой е „ горският “, който ще пристигна? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „ Очевидно финансовият министър. Във всяко държавно управление финансовият министър е този, който споделя кое може и кое не може, естествено и министър председателят. Двамата водачи в този момент би трябвало да охладят всички тези страсти и да кажат кое е реалистично за идващите месеци и години. Те към този момент споделиха, че преизчислението на пенсиите не е допустимо. Отлагането с 6 месеца значи, че няма да бъде в бюджет 2022! “.

Подходящи ли са Кирил Петков и Асен Василев за министър председател и министър на финансите?
„ Двамата харвардски ученици, които Вие споменавате драговолно метафорично, само че не доста поименно, това са Кирил Петков и Асен Василев, Кирил Петков към този момент е „ обвинен “ за министър председател, а Асен Василев за финансов министър, той самичък съобщи това свое предпочитание, смятате ли, че те ще бъдат добър „ мотор на смяната “ в обозримо бъдеще? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че Асен Василев е изненадал прелестно с дейностите си като финансов министър през последните няколко месеца. Приносът му е не толкоз в събраните в допълнение доходи, за които повода е инфлацията, а Национална агенция за приходите просто си е приключил работата, а в актуализацията на бюджета, която е била направена много професионално. Той продължи: „ Така че Василев сподели, че може да бъде финансов министър. Съжалявам за това, което ще кажа, само че по-добър от настоящия сигурно, защото сегашният финансов министър е много неразбираем като визия и дейности. Не знам дали на премиерското място Кирил Петков ще се усеща удобно, има голяма упоритост и голяма рекламация, само че от диалозите, които сме имали, той има избрани дефицити по повод познаването на действителната българска стопанска система. На българската, а не американската, международната, стартъпите. Реалната българска стопанска система не е чак толкоз напред с материала, ние сме в българската действителност. Нашите предприятия не са чак толкоз добре цифровизирани, осъвременени, само че те дават действителните работни места. Там мисля, че би трябвало да се задълбочи повече идващият български министър председател, в случай че той ще бъде министър председател. Все отново това е гръбнакът на стопанската система, оттова идват всички доходи! “.
„ Има огромни подозрения, че Кирил Петков и Асен Василев не са доста пробългарски настроени с тяхната харвардска подготовка. Преди да ми отговорите ще си разреша да Ви пусна едно малко откъсче от първото изявление на Асен Василев, който стана министър при мен, няма да издам какво се случи, в този момент ще го видите и ще продължим с къс коментар! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението ѝ с Асен Василев от 3 юли 2021 година:

Асен Василев: Пак в британска паралелка.
Илиана Беновска: Но нямате основани предварителни някакви връзки, другарски?
Асен Василев: Познаваме се, пяхме в учебния хор. Той беше доста огромен, 60 индивида, всеки десети възпитаник беше в хора.
Илиана Беновска: Ще позволите ли, в този момент споменахте, че сте пял в хора, можете ли нещо да запеете?
Асен Василев: В момента?
Илиана Беновска: Да, нещо простичко.
Асен Василев: „ Хубава си моя горо! “
Илиана Беновска: Поздравления!

Беновска продължи: Какво ще кажете за нашия прекрасен, звучен, патриотично надъхан финансов министър? “. Пламен Димитров отговори: „ Който пее, зло не мисли, нали по този начин се споделяше. Дано неговата мисъл в действителност да е в тази посока. Естествено, че има опити да се привнесе друга просвета в нашата българска действителност. Те считат, че е за положително. Но както сподели доскоро и Харалан Александров – някак си не можеш да дойдеш от Америка и да кажеш – аз съм пророкът, в този момент ще ви обясня по какъв начин стоят нещата, вие тук сте безпросветни и 30 години вършиме нелепости. Няма по какъв начин да те одобри народът, в случай че това правиш. Да дам един образец, чух през вчерашния ден изявление на господин Василев, че би трябвало да се отстранен всички вероятни заплащания към всички трудоспособни българи, което наподобява много американско, само че в европейския обществен модел ние имаме обществени системи, които генерират съответните компенсации, когато си се осигурявал. Може да си трудоспособна майка, но като си се осигурявала и станеш майка, получаваш обезщетение. Какво, и на майките ли ще махнем компенсациите? Естествено, че се окачам сега, само че звучи доста американско, а не българско или европейско! “.

Въвеждането на европейски паспорт за обществена сигурност
Беновска отвърна: „ Не знам дали видяхте, че Екологичен потенциал обсъждаше да бъде въведен бързо европейски паспорт за обществена сигурност! “. Президентът на КНСБ отговори: „ Това от дълго време се разяснява, нещо като американския обединен социалноосигурителен номер, което е добър ход, с цел да имаме своята преносимост на нашите права, когато работим в Европейски Съюз! “. Така приключи диалогът сред Пламен Димитров и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 27-ми ноември 2021 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР