София. Археологическата изложба Опазваме миналото с поглед в бъдещето ще

...
София. Археологическата изложба Опазваме миналото с поглед в бъдещето ще
Коментари Харесай

Археологическата изложба „Опазваме миналото с поглед в бъдещето” ще бъде представена в София на 5 декември

София. Археологическата галерия „ Опазваме предишното с взор в бъдещето ” ще бъде показана в София на 5 декември. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Организатор е Регионален исторически музей – София. Откриването е на 5 декември 2019 година от 18.00 часа в Регионалния исторически музей – София на пл. „ Бански “ 1.

Временната експозиция „ Опазваме предишното с взор в бъдещето ” е формирана от артефакти от археологически обекти от разнообразни столетия на територията на цяла България. Проектите, чрез които са осъществени изследванията, са осъществени или подкрепени от фондация „ Балканско завещание ".

Сред обектите, присъстващи в изложбата посредством експонати, са: неолитното населено място в м. Масовец (с. Илинденци); халколитната селищна могила „ Юнаците “; укреплението от бронзовата ера в м. „ Бресто “ до с. Баня (Разложко); античният некропол и паметен център на Аполония Понтика (дн. Созопол); античният търговски център (емпорион) Пистирос (при гр. Септември); раннохристиянският манастир на хълма “Джанавара ” (край Варна); късноантичната цитадела Бона Мансио при гр. Септември и средновековно населено място там.

Откриването на изложбата е предшествано от показване на гръцката неправителствена организация " Диазома " от нейния програмен шеф господин Евдокимос Фрегоглу. Тя е сполучлив образец за взаимоотношение на неправителствения и държавния бранш за запазване на археологическото завещание на Гърция. Презентацията е на британски език и ще се организира в Триъгълната кула на Сердика на бул. „ Княгиня Мария Луиза “ 16 на 5 декември 2019 година от 16.00 часа.
Изложбата гостува на Регионалния исторически музей – София в интервала 5 декември 2019 – 2 февруари 2020 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР