София. Алексис (Ципрас) знае, че аз знам, че той знае,

...
София. Алексис (Ципрас) знае, че аз знам, че той знае,
Коментари Харесай

Янис Варуфакис: Алексис знае, че аз знам, че той знае

София. Алексис (Ципрас) знае, че аз знам, че той знае, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini за някогашният гръцки финансов министър и някогашен сподвижник на гръцкия министър председател Янис Варуфакис.
Политиките на премиера Алексис Ципрас и неговия финансов министър по това време Янис Варуфакис доведоха до налагането на надзор върху капитала през лятото на 2015 година Гърция се оказа на ръба на дефолта. Той също беше изправен пред опасността от прекъсване на всички транзакции вследствие на излизане от еврозоната и прибързаното въвеждане на нова валута (или криптовалута) без договорка за привързване към еврото и без нов заем от Европа и Международен валутен фонд.
Под натиска на интернационалната изолираност, откакто Русия и Китай не се възползваха от опцията да подсигуряват дълга на Гърция и поддържат разноските на страната, Ципрас осъзна, че използването на гласа „ Не “ на референдума за избавителната стратегия би нанесло опустошителни национални, стопански и правни последствия. Непокорният Варуфакис подаде оставка. Преди това той към този момент се беше появил в Лондон, Брюксел и Берлин, облечен повърхностно и раздразни всичките си сътрудници от Еврогрупата. В последна сметка арогантността и нарцисичността на Варуфакис костват на Гърция почти 100 милиарда евро.
Четири години по-късно той се завръща, с цел да лиши СИРИЗА от решаваща поддръжка. MeRA25 (движението на Варуфакис) завоюва 169,287 гласа, или 2,99%, на изборите за Европейски парламент на 26 май. Партията не успая да спречели място в Европейския парламент, което щеше да се заеме от София Сакофара, като не му досигнаха по-малко от 400 гласа.
Много наблюдаващи считат, че представянето на партията допуска сходна или по-добра визия за идните национални избори. Фактът, че партията на Варуфакис работи независимо, ще улесни кандидатурата на Нова народна власт, главната консервативна съпротива.
Може ли Варуфакис още веднъж да обмисли работа с Ципрас? „ Никога няма да демонизираме никого, само че Ципрас просто се заблуждава “, сподели някогашният министър на Катимерини.
„ Алексис е като артист, който се качва на сцената и влиза в роля, с цел да изиграе една неистина, като в същото време знае, че с цел да се показа безапелационно, той би трябвало да има вяра, че ролята е„ действителна “и това, което споделя е правилно. "
Използвайки тази метафора, Варуфакис изключва всякаква опция за съдействие с Ципрас. „ Алексис знае, че аз знам, че той знае “ - подмятна той.
Варуфакис сигурно знае доста. Ние знаем, че има клюки, че той е записвал поверителни държавни срещи и съвещания на Еврогрупата. Той не удостоверява тези клюки.
Бившият финансов министър, въпреки и носталгия за предишното, е най-много е разчувствуван от бъдещето. Той желае да се увери, че MeRA25 няма да стане жертва на по този начин наречения сюжет за изгубено гласоподаване. " Големият марж сред Нова народна власт и СИРИЗА в европейските избори прави теорията непотребна ", споделя той.
Според него тежкото проваляне на СИРИЗА на евроизборите значи, че ръководещата партия сигурно ще пострада на идните парламентарни. В светлината на това, гласуването за СИРИЗА би било изгубено гласоподаване. „ Защо да гласуваме за депутати от СИРИЗА, които гласоподаваха за меморандумите? Ще имат ли смелостта да се опълчват на новите ограничения и новите меморандуми? Няма подозрение, че СИРИЗА не може да поведе опозиция против завръщането на олигарсите. "
Варуфакис обаче не изключва съдействието след изборите с олигарсите. „ Разделението е най-лошият зложелател. Трябва да приказваме между тях. Лидерът на Нова народна власт Кириакос Мицотакис желае да понижи данъчните ставки. Опитах се да направя същото и през 2015 година Трябва да обсъдим по какъв начин това може да се реализира. “
В очите на неговите поддръжници, както и на неговите врагове, 58-годишният политик се радва на статут на рок звезда в обществените медии. Експертите настояват, че рецензията му към механизма за рефинансиране на дълга, от който зависи световната стопанска система, се състои от лесни за разбиране уловки.
Той въпреки всичко има аудитория. Неговите книги му дават гласност, изключително във Англия, където той остава покрай водача на лейбъристката партия Джереми Корбин и финансовия министър в сянка Джон Макдонъл.
В навечерието на европейските избори той се бори за „ Нова Зелена договорка “, препоръчан пакет за стопански тласъци, предопределен за справяне с изменението на климата и икономическото неравноправие. Инициативата бе рекламирана в Берлин с 1000 плакати с актрисата и активистка Памела Андерсън, за която се знае, че има уязвимост към „ неприятните момчета “, когато посети създателя на „ Укилийкс “ Джулиан Асандж в пандиза във Англия. На европейските избори Варуфакис се кандидатира в Германия, само че не беше определен. Но той няма да се откаже. С възобновено доверие той се приготвя да се бори, в случай че не със икономиите, то с монотонността на политическата сцена.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР