София. Активният политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството в сферата

...
София. Активният политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството в сферата
Коментари Харесай

Председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Камарата на представителите на Кипър обсъдиха активния политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма

София. Активният политически разговор и задълбочаване на съдействието в областта на туризма бяха измежду главните тематики на срещата на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Кипърска парламентарна делегация е на посещаване у нас по покана на ръководителя на българския парламент.
Общо бе мнението, че България и Кипър могат да оферират взаимен туристически артикул на трети страни. На диалога двамата ръководители оцениха връзките сред България и Кипър като отлични във всички сфери от двустранен интерес, за което способства и интензивният политически разговор на най-високо равнище. Цвета Караянчева напомни, че Кипър беше измежду първите страни членки, утвърдили Договора за присъединение на България към Европейския съюз и благодари за поддръжката. Гостът акцентира, че в страната му работят 30 хиляди българи и те са едни от най-хубавите служащи.
Председателят на Народното събрание означи отличните връзки в региона на образованието и културата и уточни, че българската общественост в Кипър и кипърските студенти, които се образоват в България, са мост сред двете страни. Ценим положителното взаимоотношение, което имаме по значими тематики и съдействието и взаимната поддръжка в разнообразни интернационалните организации, уточни Цвета Караянчева.
Човешките контакти, в това число и в културата и образованието, са значим аспект на двустранните ни връзки, съобщи по време на диалога ръководителят на кипърския парламент. Той добави, че те са учредени на историческата и културна непосредственост сред двата народа и следва да се задълбочават. От кипърска страна увериха, че се отделя съществено внимание на работата с българската общественост в Кипър.
Председателят на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис означи, че би трябвало обичайните отлични връзки сред Кипър и България да бъдат осъществени на процедура и приложени в интерес на двата народа. Ние изпитваме огромна признателност към България за времето след турската инвазия, когато България даде работа и самун на хиляди кипърски жители, изгубили домовете си, уточни той. Това, което Кипър през днешния ден дава като опция за трудова претовареност на български жители, е най-малката компенсация, която бихме могли да дадем, добави Димитрис Силурис.
Председателят на Народното събрание акцентира, че образец за отличните ни двустранни връзки на секторно равнище са и подписаните през последните години пет двустранни съглашения – в региона на земеделието, туризма, енергетиката, културата, образованието и науката. Говорихме за дейното парламентарно съдействие и за това, че можем още повече да го задълбочим, уточни Цвета Караянчева. Парламентаристите на двете страни са положителни експерти, представители на разнообразни райони и можем да си бъдем потребни за продан на разнообразни политики, счита тя.
След диалога ръководителят на българския парламент сподели пленарната зала на своя кипърски посетител. По-късно кипърските парламентаристи ще беседват с Групата за другарство България - Кипър в Народното събрание.
Посещението на кипърската парламентарна делегация стартира с гала по полагане на венец на Паметника на незнайния боец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР