София. Ако си представим, че дебатът за здравеопазването не беше

...
София. Ако си представим, че дебатът за здравеопазването не беше
Коментари Харесай

Крум Зарков към ГЕРБ: Провалът в здравеопазването е необратим, остава да го констатирате

София. „ Ако си представим, че дебатът за опазването на здравето не беше уродлив и народните представители ще употребяват дните до гласуването за размишления по какъв начин да гласоподават, не съгласно партийната си принадлежност, а съгласно логическото мислене, тогава ще би трябвало да кажат кое от претекстовете е правилно и кое не “. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков по време на дебатите за вота на съмнение, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Той попита: „ Вярно ли е, че общинските лечебните заведения банкрутират, а частните не банкрутират? Не е ли правилно, че лекарите си отпътуват, че няма медицински сестри, че хората, пациентите също отпътуват след своите лекари и търсят лекуване в чужбина? Не е ли правилно, че от системата на опазването на здравето, частни и обществени разноски, взети заедно- 8 милиарда лева, се краде? “. Той акцентира, че тези неща не са казани от левицата, а от министри от настоящия кабинет, казвали са го и депутати от това болшинство. „ Когато кажем, че от тази система се краде и ни се предложи да я финансираме с още 800 млн. лева, за какъв консенсус говорите? За кое да се съгласим, да се откраднат още 800 млн. лева, непосредствено от джоба на българските жители, с цел да отидат в джоба на 5-мата индивида, които се облагодетелстват от системата, ли? “, попита той ръководещите.
Крум Зарков акцентира, че когато е ясно, че няма думи, с които вотът да бъде непризнат, би трябвало да се зададе въпросът: „ След като констатацията, че системата не работи и че опазването на здравето е в колапс, е обща, има ли сили това държавно управление и това болшинство да трансформират това за положително? “, попита той. Социалистът акцентира, че за две години нищо не е направено и всички индикатори сочат, че системата се утежнява, а на втората година се показват два отвлечени модела. Според него общото сред двата модела е, че те са отхвърлени от всички – от хората в системата на опазването на здравето и от тези, отвън нея, от интернационалните наблюдаващи. Зарков съобщи, че самите ръководещи не пазят тези собствен план, а единствено изясняват, че е план, само че време за повече планове няма. „ Вотът на съмнение, отвън тази зала е извоюван, неуспехът на държавното управление е необратим и в случай че вие не го констатирате през днешния ден, от вътре, ще дойдат хора, които ще го установяват от вън “, заключи Крум Зарков.
„ Когато ГЕРБ пристигна на власт през 2009 г, отклони от бюджета на НЗОК 1.5 милиарда лева, които до през днешния ден не са върнати “, напомни националният представител доктор Иван Ибришимов. Той акцентира, че в същото време касата държи средства на европейски лечебни заведения и здравни каси, поради което ни се отхвърлят трансплантации в европейски лечебни заведения. „ В България има региони, които са оставени без съответно опазване на здравето, само че нашето предложение е такива лечебни заведения да влязат в забранителен лист за приватизация, с цел да не остават обитаеми места без опазване на здравето “, заключи доктор Ибришимов..
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР