София. 95 бенефициенти са заявили неправомерно 16 000 ха, като

...
София. 95 бенефициенти са заявили неправомерно 16 000 ха, като
Коментари Харесай

МЗХГ установи нарушения при 95 бенефициенти, очертали неправомерно площи по СЕПП в кампанията по Директни плащания за 2019 г.

София. 95 бенефициенти са декларирали непозволено 16 000 ха, като общо декларираната от тях повърхност за подкрепяне по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП) в акцията по Директни заплащания за 2019 година, е съвсем 25 000 ха., съобшиха от пресцентъра на Министерство на земеделието . С цел да получат дотация, те са обрисували площи, които не са техни, и за които нямат документи и права за прилагане. Площта е декларирана без правно съображение, на друго място, постоянно в друга община и даже област по отношение на земите, за които претендентите разполагат с правно съображение. Това откри инспекция на специалисти от МЗХГ и ДФЗ, след засечени нарушавания при обрисуване на площи в ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол). Земеделските земи, които са посочени от стопаните за подкрепяне, са главно на територията на областите Велико Търново, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град. Заявените площи по СЕПП и ЗДП (зелени директни плащания) на тези бенефициенти е за към 8 млн. лв. дотация. За непозволено обрисуваните площи няма да бъде изплатено финансово подкрепяне

34 от тези 95 претенденти подават заявление за подкрепяне за първи път. Над 90% или съвсем 14 500 ха от 16 000 ха, площите, декларирани без правно съображение, са посочени като непрекъснато затревени площи. Само 23-ма от тези бенефициенти имат регистрирани животновъдни обекти с пасищно отглеждани животни.

Извършените инспекции демонстрират, че в огромна степен правното съображение на тези бенефициенти е за аграрни парцели, които по метод на трайно прилагане се водят аграрни. Реално обаче те са мощно захрастени или гористи местности, както и земи с действително неземеделски темперамент – дерета, кариери, табани и други По този метод са създали опит да заобикалят нормативните разпореждания, заявявайки други аграрни земи. Това, както и заявяването без никакво или незадоволително като размер правно съображение, също съставлява нарушаване на член 41, алинея 3 на Закона за подкрепяне на земеделските производители. В сходство с европейските регламенти за директните заплащания на повърхност земеделските земи, включени в заявката за подкрепяне, би трябвало бъдат с правно съображение за прилагане, записано по съответния ред.

МЗХГ прави спомагателни инспекции във връзка с очертаваните площи и дали са подпомагани от чиновници на регионални и общински дирекции по Земеделие. Доклад с осъществените инспекции ще бъде даден и на Прокуратурата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР