София, 9 юли 2020г. Нетният обем на дигиталната реклама в

...
София, 9 юли 2020г. Нетният обем на дигиталната реклама в
Коментари Харесай

Над 122 милиона лева е обемът на дигиталната реклама в България през изминалата година

София, 9 юли 2020г. Нетният размер на цифровата реклама в България през 2019 година доближава 122,1 милиона лв., съгласно обичайното изследване AdEx, провеждано от IAB България в партньорство с ИПСОС. Това е растеж от 19,4% спрямо миналата година. Традиционно максимален дял от пазара – 71% резервира сегментът „ екран реклама “, като през 2019 година доближава 87,1 милиона. AdEx 2019 регистрира 3,2% растеж на вложенията в български медии, като общият чист размер в местни пъблишъри е 35 милиона лв..

Най-голям скок в вложенията се следи в категорията „ нейтив реклама “, която въпреки да съставлява едвам 4% от общия размер на пазара, регистрира растеж от 47,3% спрямо 2018 година, достигайки размер от 4,4 милиона лв.. 24% от общите вложения в цифрова реклама през 2019 година са направени в категория „ търсене “, която резервира каузи си, само че регистрира растеж от над 19% спрямо предходния интервал.

Видео форматите за поредна година притеглят повече вложения и съставляват 38% (33,3 благ. лева.) от най-голямата категория на нашия пазар – „ екран реклама “. 32,7 милиона лв. са вложени в сошъл форматите в същата категория, като главната част - 32,1 милиона лв., са вложени в обществената мрежа Фейсбук. Значителен растеж бележат и програматик форматите, които сформират 69% от категория „ диспей реклама “. В това число е включена и рекламата в екосистеми на Гугъл и Фейсбук, които въпреки и затворени, дават автоматизирани механизми. Над половината вложения – 52,2млн. са в рекламната мрежа на Гугъл, следвани от тези във Фейсбук, които са близо една трета от програматик пазара в България - 32,1млн.

„ Пазарът на цифрова реклама у нас за поредна година отбелязва постоянен растеж в крайник с световните трендове, които следим “, споделя Чавдар Димов, управител пазарни изследвания в Икономедиа и началник на комисията за изследвания на IAB България. „ Дисплей рекламата продължава да е най-големият сегмент на българския пазар, като тежестта на видео форматите устойчиво се ускорява. Макар интернационалните играчи да затвърждават мощните си позиции, локалните пъблишъри съумяват да предложат решения, които да доближат дейно до българските консуматори. Благодаря на всички участници в тазгодишното издание на изследването, на сътрудниците от IAB и ИПСОС, с които работихме по плана, както и на сътрудниците от БАКА, които ни поддържат за втора поредна година “, добавя господин Димов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР