София. 8360 ученици бъдат записани за новата учебна година в

...
София. 8360 ученици бъдат записани за новата учебна година в
Коментари Харесай

Шумен: 8360 ученици бъдат записани за новата учебна година в общината

София. 8360 възпитаници бъдат записани за новата образователна година в община Шумен. Това заяви Найден Косев, заместник-кмет по обучение и просвета, по време на брифинг, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Няма смяна в мрежата на общинските образовителни структури - 18 общообразователни учебни заведения, една професионална гимназия и четири Центъра за личностна поддръжка. Учениците ще бъдат разпределени в 363 паралелки. В двете средношколски общежития, които са с потенциал към 280 места, има настанени 230 деца. В Центъра за поддръжка на личностното развитие-Общински детски комплекс и Ученическата спортна школа ще бъдат обхванати 2300 учащи. 714 деца са записани на този стадий в първи клас, което е с 35 по-млако по отношение на миналата образователна година, когато са били 819. През образователната 2016/2017 година броят на първолаците е бил 819. „ Тенденцията е същата, както при детските градини, към понижаване на броя на децата “, съобщи Найден Косев. По данни на ГРАО, родените през 2012 година и подлежащи на образование в първи клас деца на територията на общината са 1001.
„ На 100% сме обходили подлежащите на постъпване в първи клас и нямаме деца, които не са регистрирани в системата за банкет “, сподели Найден Косев. Запазва се и броят на маломерните паралелки - 23, като 16 от тях са в средищните учебни заведения в общината, 7 – в град Шумен. За всички учебни заведения в селата - както в независимите, по този начин и в средищните, ще бъде обезпечено целодневно образование от първи до 7 клас. Целодневно образование ще обезпечат за всички свои възпитаници и СУ “Васил Левски “ и СУ „ П.Волов “ в Шумен, като всички останали учебни заведения в града обезпечават целодневна организация за искащите деца, с предимство в начален стадий. 349 са пътуващите възпитаници, като общината разполага с 10 учебни рейсове, а по два маршрута се употребява профилирана компания.
„ Транспортът е обезпечен, контрактуван, обезпечени са и нужните средства “, разяснява Найден Косев. За първа година в ОУ „ Христо Ботев “-с. Друмево и ОУ „ Христо Ботев “-с. Ивански стартират с паралелка в 8 клас. В Друмево ще се образоват учениците в специалност „ служащ в заведения за хранене и забавление “, като след 10 клас те са с договорни връзки с Гимназията по публично хранене в Шумен, учебното заведение в Ивански ще образова в 8 клас по специалност „ служащ в растениевъдството “. В образователните завединия е обезпечено видеонаблюдение и жива защита 23-те просветителни структури в общината разполагат с бюджет от към 32 млн. лева, като над тези средства община Шумен дофинансира учебни заведения и детски градини с към 2.98 млн. лева За настоящи поправки в учебните заведения сумата е 154 683 лева По традиция от последните няколко години в първия образователен ден първокласниците ще получат от кмета на Шумен подарък - детска брошура.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР