София. 4 млн. лв. компенсации са изплатени до момента на

...
София. 4 млн. лв. компенсации са изплатени до момента на
Коментари Харесай

4 млн. лв. компенсации са изплатени на небитовите потребители заради скока в цената на ел. енергията

София. 4 млн. лева обезщетения са изплатени досега на небитовите консуматори поради скока в цената на ел. силата. Това съобщи на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

Става въпрос за Програмата за компенсиране на небитовите клиенти, която държавното управление одобри, с помощ от 110 лв. на мегават/час. Той напомни, че предходната седмица енергийното министерство подписваше интензивно контракти с търговци и снабдители. 44 е броят на подписаните все още контракти. Остават още 3-4, до момента в който бъдат обхванати 100% от небитовите клиенти, които попадат в групата на тези, които ще получат помощ.

„ Програмата е действително стартирала. Сериозната част от обезщетенията ще стартира от 1 декември, когато ще стартира фактурирането на ноемврийските сметки. Тогава крайните клиенти ще видят обезщетенията за двата месеца вкупом. Отчитаме значимостта, която съставлява тази помощ, само че работим с внимание, защото става въпрос за огромен размер обществени средства. Всичко минава през инспекции и контроли, които би трябвало да бъдат спазени прецизно. Всеки, който попада в групата, която е посочена в решението на Министерски съвет, ще получи помощта “, увери Андрей Живков.

По думите на министъра България е страната в Европейски Съюз, която е компенсирала бизнеса с най-вече средства.

Живков напомни, че енергийното министерство започва и осведомителна акция, която да помогне на крайните клиенти.
" Те би трябвало да си изберат снабдител, а не да оставят на доставчика от последна инстанция, защото неговата роля не е да бъде търговец. Тя е дисциплинираща. Тоест след трите месеца гратисен интервал, които КЕВР даде, цените на доставчика от последна инстанция още веднъж ще се върнат на равнищата, които са били преди този момент ", изясни министърът.

Разработени са и листовки, които ще се разпростарняват през потребителските центрове на електроразпределителните сдружения. Сдружението на общините също ще се включи в осведомителната акция. Разработен е и информативен клип, който към този момент може да се види на уеб страницата и Facebook страницата на Министерството. Той ще може да се види в ефира на Българска национална телевизия, както и на страницата на Агенция " Фокус ". От понеделник ще се възпроизвежда и в офисите на " Изипей ".
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР