София, 4 февруари 2020 г. Близо 85% от българите са

...
София, 4 февруари 2020 г. Близо 85% от българите са
Коментари Харесай

За 85% от българите ваксините предотвратяват опасни и заразни заболявания

София, 4 февруари 2020 година Близо 85% от българите са съгласни, че множеството болести, които се предотвратяват посредством ваксини, са заразни и рискови. Това демонстрира изследване на „ Института по обща медицина “, „ Поликлиника България “ и „ Първа детска консултативна клиника “ за настройките към наложителните ваксини у нас. 80.3% от участвалите в допитването са сложили всички наложителни ваксини на детето си (против туберколоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др.), като от тях 67.7% са били подсетени от персоналния доктор, а 32.2% сами наблюдават имунизационния календар. 7% към момента не са сложили всички ваксини, само че възнамеряват да го създадат. 11.2% обаче не имат намерение да имунизират децата си.

„ Децата, които не са ваксинирани и се разболеят, може да заразят други, с които се срещат или си играят, както и хора с по-слаб имунитет “, разясняват от Института по обща медицина. „ Първата ваксина против морбили да вземем за пример се слага на 13-ия месец – преди този момент всички бебета може да се заразят. “ Децата под 5-годишна възраст са изложени на изключително огромен риск от развиване на затруднения и даже съдбовен край при болести като хепатит Б, туберколоза и коклюш. Полиомиелитът (детски паралич) пък води до трайно инвалидизиране. Отказът от ваксини основава съществени предпоставки за поява или разгръщане на епидемии. От януари до ноември 2019 година Националният център по заразни и паразитни заболявания у нас записва над 1000 случая на морбили. За първите 4 седмици на 2020 година има 59 нови случая 1 ; за съпоставяне, през цялата 2018 година те са били едвам 13. 52.2% от участвалите в изследването, които са ваксинирали детето си, са го създали, тъй като смятат, че имунизациите предотвратяват заразни и доста рискови заболявания.

17.7% са на мнение, че изгодите са в пъти повече от вредите, а за 9.6% водещият претекст е, че в случай че не имунизират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на учебно заведение. Ваксините са наложително изискване за постъпване в детска градина или учебно заведение в Италия, Франция и Австрия да вземем за пример, разясняват от Института. Неотдавна и Германия одобри закон, с който направи имунизацията срещу морбили наложителна за детска градина. Почти всеки втори, взел участие в изследването (48.6%), е на мнение, че имунизацията се прави, когато детето, фамилията му и хората, които се грижат за него, са здрави. 45.3% считат, че една ваксина може да се отсрочи единствено от доктор. При някои противопоказания слагането на ваксини на бебета и деца в действителност може да бъде отсрочено, разясняват от Института. До 3 месеца това става по преценка на персоналния доктор, а по-късно – на комисия, която преглежда всеки случай самостоятелно. Световната здравна организация (СЗО) разгласява рекомендации за това по кое време най-късно може да бъде сложена всяка една ваксина
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР