София. 24 електронни магазина за продажба на автомобилни гуми в

...
София. 24 електронни магазина за продажба на автомобилни гуми в
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

София. 24 електронни магазина за продажба на автомобилни гуми в границите на тематична акция е проверила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). В 13 случая са формирани актове за разнообразни нарушавания. Това сподели ръководителят на комисията Димитър Маргаритов в „ Денят стартира ” по Българската национална телевизия (БНТ), оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Не са нарушавания, които биха могли да изкривят пазара. Става въпрос за неправилно или ненапълно даване на информацията, която е наложителна за всеки онлайн магазин. Тя е значима и въпреки че множеството консуматори я знаят преди да са отворили въпросния уебсайт, въпреки всичко всеки онлайн търговец е задължен да съблюдава закона ”, разяснява Маргаритов.
Той уточни, че едно от главните установени несъответствия са неналичието на увещание на потребителите за правото им на отвод от онлайн покупката в 14-дневен период. „ Търговецът е задължен в електронния си магазин да разгласи, че клиентите му ще могат да упражнят това право, попълвайки формуляр, с цел да стане по-бързо и елементарно връщането на парите ”, добави ръководителят на КЗП.
Друго нарушаване е неналичието на информация за различно решение на зародил спор сред потребителя и търговеца във връзка покупката. „ От няколко години доста интензивно, в това число и в онлайн среда се развиват способите за различно решение на разногласия – така наречен помирителни комисии. Има онлайн платформа, която спомага на потребителите това да става по-бързо и елементарно, когато приказваме за трансгранични потребителски разногласия. И тази информация би трябвало да е налична във всички електронни магазини ”, обясни Маргаритов.
В студиото на Българска национална телевизия преди края на зимата и началото на пролетта ръководителят на КЗП разяснява и сезонните понижения. „ Най-важното от позиция на търговците, които организират такива акции, е да не подвеждат потребителите, че понижението е по-голямо, в сравнение с е фактически ”, настоя той и акцентира, че процентът на понижението следва да се пресметна от последната цена, на която стоката е продавана най-малко 30 дни. „ Затова тези „ понижения в пониженията ” от време на време са неточни. Когато търговецът Ви каже, че нещо е на 70% понижение, откакто преди този момент е било на 20% и в този момент му е добавил още 30%, това не е истина ”, сподели още ръководителят на КЗП.
По думите на Маргаритов в Интернет средата има търговци, които вършат опити да вдигнат цената директно преди акцията, с цел да разгласят след това по-голяма „ отстъпка ”. Но съгласно него потребителите построяват просвета да наблюдават динамичността на пазара и да улавят сходни опити за нелоялна комерсиална процедура.
На въпрос на водещия във връзка нови мобилни приложения за поръчване на таксита против бакшиш за водача в пиковите часове и празничните дни, с които работят таксиметрови компании, Маргаритов акцентира, че Комисията ще ревизира случая за вероятно съществуване на нелоялна процедура.
„ Тъй като приказваме за приложение, наречено „ бакшиш ”, към този момент си обясняваме и за какво таксиметровият транспорт е получил това нарицателно название от своите клиенти, от време на време напълно заслужено ядосани от отхвърли на водачите да одобряват поръчката ”, разяснява той. Маргаритов добави, че бакшишът не е неразрешен от законодателната уредба, само че Национална агенция за приходите би трябвало да разсъждават, в случай че се реализира подобен трансфер на парични средства, без това да е маркирано някъде, дали не се дължи нещо на фиска. „ От потребителска страна биха могли да се договарят условия и когато двете страни си свидлив ръцете, те одобряват да се осъществя някаква договорка. Но въпреки това, таксиметровите услуги имат закрепени цени, които са оповестени по подобаващ метод и такова обвързване съществува за всички таксиметрови превозвачи, даже има от време на време условия на оптимални цени, над които не би могло да се реализира тази услуга и тук вероятно може да е нелоялната процедура ”, означи ръководителят на КЗП.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР