София. 22 септември 1908 г. увенчава усилията на народа ни

...
София. 22 септември 1908 г. увенчава усилията на народа ни
Коментари Харесай

Емил Христов: 22 септември 1908 г. увенчава усилията на народа ни да отхвърли завинаги оковите и да гради бъднините си по собствена мяра

София. 22 септември 1908 година увенчава напъните на народа ни да отхвърли вечно оковите, да бъде съзнателен, самоинициативен, важен и да гради бъднините си по лична мяра. Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов на тържествената заря-проверка във връзка 111-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България във Велико Търново, оповестиха от Общината .
Заместник-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин и народни представители участваха във Велико Търново в тържественото честване на 111-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Те участваха на тържествената заря-проверка на площад „ Цар Асен І ”. Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов произнесе слово във връзка годишнината от оповестяването на Независимостта. Днес ни събира събитие, което не свети с имена на герои и саможертви, само че все пак отваря нова страница в историята ни, означи в словото си Емил Христов. Той акцентира, че „ самостоятелност “ е дума, толкоз постоянно употребена, че от висотата на днешния ден постоянно се приема за даденост, за нещо обезпечено, завещано ни още от люлката, невидимо, като въздуха, който дишаме. Провъзгласяването на Независимостта се трансформира в показателен исторически акт, който връща Отечеството ни в орбитата на страните с упоритости и бъдеще, съобщи Емил Христов. „ Независимост не се изплаща “ споделя тогавашният министър председател Александър Малинов, написал текста на Манифеста в царския трен от Русе за Велико Търново, напомни заместник-председателят на Народното събрание и добави, че тези думи бележат единението на нацията и жаждата й за суверенитет по-силно и незаличимо от восъчните печати, скрепили пергамента на Манифеста. Формалната независимост е равносилна на несвобода, акцентира в словото си Емил Христов. Независимостта е правото да взимаме смело своите решения, само че и да носим отговорност за тях, отговорност за общността си, съобщи той. Независимостта ни е завещана полезност, само че принадлежи единствено на същински смелите, добави заместник-председателят на Народното събрание. Тук, в Търново, където отколешната традиция ни събира годишно на този ден, където всеки камък има своя памет за предишното, е още по-голяма отговорността ни към потомците да съхраним оня изначален смисъл на понятието „ самостоятелност “ - сплав от идеализъм, прагматизъм и ценене на човешките права, уточни Емил Христов. Колкото повече старания влагаме, толкоз по-корава и издържлива ще бъде сплавта на народа ни, добави той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР