София. 2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства

...
София. 2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства
Коментари Харесай

Министър Ангелкова на Националния съвет по туризъм: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори, той е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

София. 2019 година е сложна и изпълнена с доста провокации пред туризма, само че постигнатите досега резултати са доста положителни даже по отношение на миналогодишните исторически върхове. От януари до септември задграничните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът по отношение на същия интервал на 2018 година е едвам 0,8%. По данни на Българска народна банка за интервала януари-август 2019 година приходите от интернационален туризъм възлизат на над 2,8 милиарда евро, като спадът е 0,3%. Добри са данните и за лятото - в местата за настаняване с най-малко 10 кревати в страната през интервала от юни до септември 2019 година приходите от нощувки са с растеж от 4,5 на 100 в съпоставяне със същия период на 2018 година
Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на съвещание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец, в което участваха представители на институциите, бизнеса, локалната власт и наблюдаващи. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма . То бе свикано, с цел да бъдат разисквани значими за бранша тематики след банкрута на английския туроператор „ Томас Кук “ през септември.
Министърът напомни отрицателната акция при започване на годината, която предвещаваше срив на летния сезон, само че обстоятелствата приказват противоположното. Секторът има потребност от успокоение, с цел да осъществя оптимални резултати, означи тя. В същото време при проведените туроператори, и най към този момент в националните курорти, се регистрира спад сред 10 и 18 % и знаейки това, направихме стъпки за поощряване на проведения туризъм, обърна внимание министър Ангелкова.
Тя благодари на премиера Борисов, на финансовия министър Горанов и останалите членове на държавното управление, което издигна в приоритет туристическия бранш. В резултат бе обявена поддръжка от 15 млн. лева за проведения туризъм през рекламата и маркетинга към съществени генериращи пазари. Фокус са Германия, Англия, Русия и страните от Вишеградската четворка. Процедурата планува финансова поддръжка при потвърден позитивен резултат от отседнали в местата за настаняване, които са регистрирани в ЕСТИ, т.е. платили са всички налози, безапелационна бе министър Ангелкова. Тя акцентира, че механизмът пилотно ще се ползва за месеците от май до октомври. Ако мярката покаже положителни резултати, ще бъде включена в 5-годишен интервал с спомагателен запас.

Министър Ангелкова изрече благодарност към сектора и институциите за мобилизацията и изрази вяра с общи старания на всички тези резултати да бъдат реализирани и идната година, което ще е още веднъж съществено предизвикателство. Тя сложи акцент върху продължаващите срещи с огромни туроператори и представители на задгранични институции, с цел да може да се приготви добър летен сезон през 2020 и 2021 година, като бъдат пренасочени към други компании поръчките за настаняване и седалките в полетите към България след банкрута на „ Томас Кук “.
Министър Ангелкова разясни, че българското законодателство планува застраховка, която касае единствено крайния консуматор. Допълнителни застраховки не са наложителни по европейското и българското законодателство и ние не можем да се месим в частноправни връзки. Всички вреди за туристите след банкрута на „ Томас Кук “ са покрити, съобщи още тя. Що се отнася до доставчиците, те би трябвало да се конституират като кредитори съгласно съответното законодателство. Колегите са по отношение на Германия, немското Министерство на стопанската система и застрахователите и за това браншът бе навреме осведомен, сподели още министърът.
В момента е значима застраховката „ Отговорност на туроператора “. От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1154 са с минимална застраховка от 25 хиляди лева и единствено 18 са с над 1,4 млн. лева, заяви министърът. Тя илюстрира с образеца, че туроператор с 25 хиляди лева покритие и пакет от 600 лева на екскурзиант може да удовлетвори претенциите едвам на 41 индивида, което е извънредно незадоволително. Вдигането на равнищата на застрахователните предели за туроператори е спор и в Германия.
Създаваме работна група, с цел да обсъдим увеличение на минималния предел на наложителната застраховка. Министерството на финансите, КФН, Асоциацията на застрахователите и други институции също ще бъдат включени, с цел да може в период да се предложат текстове за законодателна смяна и да подсигуряваме ползите на туристите, анонсира министърът.
Проучваме опита на други страни, свързани с предложение на туристически услуги от жилищата за посетители и другите електронни платформи за настаняване. Поехме ангажимент работната група, която бе основана от началото на годината, да предложи текстове със законодателни промени по какъв начин те да излязат на ярко, тъй като огромна част оферират тези услуги, само че не са регистрирани, разясни министърът.
В момента се разисква ЗИД на Закона за туризма в Народното събрание, следва първото му четене в пленарна зала. Промените касаят главно статута на националните курорти, сподели министър Ангелкова. Ще поставим старания най-малко част от приходите, постъпващи от националните курорти, да се реинвестират в тях.
Министър Ангелкова очерта ролята на бъдещи конгресни центрове в националните ни курорти – освен в Слънчев бряг, само че и в Златни пясъци и в огромните градове също, които имат голям капацитет да стъпят на картата на деловия туризъм. През 2020 година следва второ издание на извършената през май тази година в Слънчев бряг интернационална среща за устойчиви вложения в туризма. Ще бъде проведена и среща с интернационалните и български блогъри, влогъри и инфлуенсъри, с цел да се развива новаторската реклама на българския туризъм.
Ведомството работи интензивно с Министерството на културата, с цел да утвърждава още по-успешно страната като дестинация за четири сезона. Предстои да завършваме план, съгласно който културните институти да вземат участие в популяризирането на страната, разгласи министър Ангелкова. Зам.-министърът на културата Румен Димитров разяснява сериозните резултати от промотиране на туризма посредством фестивали и културни събития - Народният спектакъл и Националната опера дават доста положителни образци в тази посока.
В срещата взе участие и зам.-кметът на Столична община доцент доктор Тодор Чобанов, който съобщи, че банкрутът на „ Томас Кук “ е международно събитие, травматично за цялата туристическа промишленост. Съветът разиска по какъв начин да се подобрят механизмите и да се основат нови, с цел да може при сходни събития, които не зависят от България, да сме оптимално предпазени – както крайните консуматори, по този начин и българските компании контрагенти, разяснява той.
По време на полемиката специалисти на Министерството на туризма направиха презентации за отбраната при неплатежоспособност и несъстоятелност на фирмите, както и за активността на фондове в туризма в някои европейски страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР