София. 16 храни са със значително по-високи цени у нас

...
София. 16 храни са със значително по-високи цени у нас
Коментари Харесай

Министър Румен Порожанов: Двойният стандарт при храните у нас и в Западна Европа е факт - 16 от изследваните храни са със значително по-високи цени, а при 20% има различни съставки

София. 16 храни са със доста по-високи цени у нас спрямо Австрия и Германия. Това сподели на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по отношение на резултатите от инспекцията на Българската организация по храните за това дали има разлика в качеството на едни и същи храни, които се продават у нас и в Западна Европа, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. „ Бяха обследвани 31 продукта от 5 типа категории. Тези артикули бяха закупени в Австрия и Германия и идентичните в същите вериги в България. За еднакъв артикул в избрани наличия се разграничава на пазарите в Европа и Централна и Източна Европа. В разбора на наличието има 7 продукта с разнообразни съставки. При разбора на усет, консистенция и други параметри на 3 от продуктите се появи избрана разлика. Физико-химичният разбор имаше за цел да дефинира дали това, което е изписано като наличие в своите пропорции, дава отговор на анализите, които се вършат. Те бяха направени в 5 лаборатории. Има отклонения, само че всички са в границите на допустимите, според регламента от 2011 година за качеството на храните. Основното, което е - към 20% от храните имат разнообразни съставки.
Ценовият разбор е много примитивен “, разяснява Порожанов. По думите му от тези 30 продукта, за 16 от тях има доста по-високи цени, които са в България. „ Най-фрапантни са 2 типа детски пюрета. За единият цената е с към 90% по-висока, а другият – 107%. По високи цени в границите на диапазон сред 20% и 70% следим и при млечните артикули, избрани сирена и шоколадови артикули от друго естество. Колкото и да е на пръв взор необяснимо, разликите в цените не са незначителни. Още на следващия ден ще поканя КЗП, дружно с федерациите, които са за отбрана на потребителите. Ще обсъдим тематиката с по-високите цени, с цел да забележим по тяхна линия какво може да се предприеме от позиция на връзка при предлагането на тези услуги “, изясни той. Порожанов посочи, че тематиката за двойствения стандарт на храните ще бъде показана на идващото съвещание на Съвета на министрите, което ще бъде на 17-18 юли. „ Информацията ще бъде импортирана от словашкия сътрудник и ще бъде подкрепена от Вишеградска четворка, плюс другите 4, които участваме в този развой на проучвания. Информацията съдържа точно това безпокойствие, което е открито и в другите страни членки за особеното наличие на съставки в едни и същи храни “, добави той. Земеделският министър бе безапелационен, че двойният стандарт е реалност. „ Действията на държавното управление ще бъдат взаимни с тези на сътрудниците от Словакия, Чехия, Унгария и други страни и ще са ориентирани към комисаря по отбрана на потребителите за основаването на ред и режим, който да има еднообразно предложение на качеството и съставките на храните на единния европейски пазар “, разясни Порожанов. Той уточни, че в пюретата е имало друго наличие, което е разказано. „ Наистина 100% разлика усреднено за двата вида артикул, бих споделил, че е извънредно недопустимо “, сподели още Румен Порожанов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР