София. 100 години след смъртта на Отто Биелигк беше открит

...
София. 100 години след смъртта на Отто Биелигк беше открит
Коментари Харесай

100 години след смъртта на Отто Биелигк беше открит негов бюст-паметник в двора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

София. 100 години след гибелта на Отто Биелигк беше открит негов бюст-паметник в двора на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “. На тържествената гала участваха някогашният министър председател Н. В. Симеон Сакскобургготски, ръководителят на Българския Червен кръст Христо Григоров и изпълнителният шеф на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ проф. Асен Балтов.
С обединени старания Българският червен кръст и УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ съумяха да възстановят паметника на Отто Биелигк, който е измежду най-големите донори на Българския червен кръст. Биелигк е един от създателите на застрахователното дело в България. Той идва в страната към 1882 година и става основател за основаване на застрахователно д-во „ Балкан “, чийто ръководител е дълги години. Прекарал най-ползотворните години от живота си в България и приел страната за своя втора татковина. Особено мощно впечатлен е от високохуманната активност на БЧК през Първата международна война и в символ на респект към това дело той дава голямото си положение на сдружението. Той прави документално наследство, с което подарява на БЧК неподвижен парцел в София и дворно. Волята на донора е с приходите от парцела да се построи при болница „ Червен кръст “ нов павилион за гратис лекуване на небогати заболели, който да носи неговото име. Биелигк желаеда бъде заровен в двора на болница „ Червен кръст “, а над гроба му да бъде повдигнат монумент с неговия бюст. За задачата той оставя една обособена сума от 25 хиляди лева Ръководството на БЧК приема дарението и показва своята дълбока благодарност към великодушния покровител. Половин година по-късно О. Биелигк умира и е тържествено заровен съгласно своето предпочитание, а по-късно БЧК издига и бронзов бюст над гроба му. След 9 септември 1944 година паметникът на Отто Биелигк е отстранен.
100 години след гибелта на благодетеля беше открит негов монумент в двора на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “. По време на церемонията изпълнителният шеф на лечебното заведение проф. Асен Балтов съобщи, че за УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ откриването на този монумент е възобновяване на една правдивост, която в продължение на 73 години не е била направена. „ Това е било неговото предпочитание и неговите кости са тук под бюста още от 1918 година на 29 юни “, сподели той.
Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров означи, че Отто Биелигк е потвърдил, че човек би трябвало да има едно огромно сърце и да подава ръка на хората в потребност. Той разясни, че на мястото на бюста на Пирогов е открит възобновеният монумент на Отто Биелигк, само че напълно скоро ще бъде открит и нов монумент на Николай Иванович Пирогов.
Н. В. Симеон Сакскобургготски означи, че за него и за фамилията му Българския червен кръст е от изключителна значимост. „ Още от времето, когато майка ми е пособия и е била толкоз дейна за Български червен кръст, аз съм слушал още като дете за моменти, в които тя е взела участие и е посещавала болница „ Пирогов “. Това са аргументите от предишното, само че значимото е да гледаме напред и постоянно да сме по-добри “, акцентира Сакскобургготски. Той добави,че днешният ден е образец за положителното и прикани повече хора да поддържат дарението на органи, тъй като могат да допринесат и да оказват помощ на другите в потребност.
Ирина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР