София. 10 април 1979 г. е исторически ден, който бележи

...
София. 10 април 1979 г. е исторически ден, който бележи
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Космонавтиката се превърна в символ на прогреса на човечеството и на вечния стремеж към съвършенство и свобода

София. 10 април 1979 година е исторически ден, който бележи значим триумф в развиването на българската авиация. С горделивост мога да заявя, че полетът, осъществен на този ден преди 40 години с присъединяване на първия български космонавт Георги Иванов, има значителен принос към развиването на космонавтиката и галактическата просвета. Това съобщи президентът Румен Радев, който одобри на „ Дондуков “ 2 първия български космонавт Георги Иванов, оповестиха от прессекретариата на президента . Събитието е част от честванията за 40-годишнината от полета на Георги Иванов, с който България стана шестата страна в света със собствен космонавт.
Държавният глава напомни, че макар зародилата спешна обстановка и рисковото психическо и физическо натоварване, на което бяха подложени, екипажът Николай Рукавишников – Георги Иванов съумя да се оправи с чест и независимо да се завърне наред от орбита.
За проявения подвиг и принос в развиването на галактическата просвета президентът удостои Георги Иванов с Почетния знак на президента на Република България. От своя страна българският космонавт подари на Румен Радев макет на галактическия транспортен съд " Союз-33 ".
По време на диалога президентът уточни, че през годините космонавтиката се е трансформирала в знак на напредъка на човечеството и на безконечния блян към съвършенство и независимост. Повод за горделивост и национално самочувствие дават и достиженията на актуалната българска галактическа просвета в отдалечените проучвания на Земята, галактическите храни, галактическата медицина и контрола на радиационната конюнктура към галактическите апарати.
На срещата участваха вторият български космонавт Александър Александров, неговият дубльор Красимир Стоянов, учени от Института за галактически проучвания и технологии. Сред гостите бяха и петима сътрудници на българския космонавт от интернационалната стратегия " Интеркосмос " - Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), както и Татяна Егорова - брачна половинка на космонавта Борис Егоров.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР