Соевото мляко е много популярно, особено сред хората, които са

...
Соевото мляко е много популярно, особено сред хората, които са
Коментари Харесай

Полезно или вредно е соевото мляко?

Соевото мляко е доста известно, изключително измежду хората, които са фенове на здравословното хранене. И това не е изненадващо, защото соевото мляко е включено в категорията натурални артикули. Консумират го спортисти, хора, които водят здравословен метод на живот, както и вегани. Съставът на напитката е ненапълно сходен на кравето и козето мляко.

Соята, като на ниска цена натурален източник на елементарно смилаеми протеини, се трансформира в основата на доста здравословни артикули, за заплахите и изгодите от които към момента се спори. Нека се опитаме да разберем какви са изгодите от соевата напитка и също по този начин да разберем дали носи някаква щета.

Състав на соевото мляко

Когато отговаряте на въпроса за какво е потребно соевото мляко, първо би трябвало да се запознаете с неговия неповторим състав. Напитката съдържа голямо количество аминокиселини и протеинови съединения, както и масла, богати на липоиди и триглицериди.

Въглехидратният съставен елемент включва: глюкоза, нишесте, пектини, захароза и фруктоза. Тъй като тяхната централизация е умерена, соевото мляко има енергийна стойност от единствено 55 kcal на 100 мл, трансформирайки се в незаместим съставен елемент на диетичното хранене.

По централизация на липиди то е съвсем равно на средномасленото краве мляко. Съдържанието на калций е ниско, тъй че при производството на соева напитка обогатяването с този най-ценен за костите микроелемент става изкуствено.

Какви са изгодите от соевото мляко

 Ползи от соево мляко

Като видяхме химичния състав на соевото мляко, изгодите от него стават явни.

Насища човешкото тяло с протеин, който не отстъпва по свойства на месото и съдържа осем незаменими аминокиселини. Тези биоактивни детайли контролират метаболитните процеси, подкрепят мозъчната активност и имунната система и са главните материали, участващи в построяването на ензими.

Високо наличие на фолиева киселина, микро- и макроелементи, витамини. B, PP и E вършат напитката изключително скъпа за поддържане на всички системи на тялото. Всички тези субстанции вземат участие в производството на хормони и регенерацията на тъканите на клетъчно равнище. Системната консумация на соеви артикули има удобен резултат върху положението на целия организъм, като му дава младост и здраве.

След изцяло проучване на потребните свойства на соевото мляко е открито удобното им влияние върху организма на възрастните хора. Това се дължи на високото наличие на лецитин, който дейно понижава равнищата на холестерола, причиняващи отлагания по съдовата стена. Биологично скъпото вещество спомага за закъснение на процесите на стареене, усъвършенства положението на нокътните плочки, косата и кожата.

Соевата напитка ще бъде отлична опция на кравето мляко за тези, които имат нетърпимост към лактоза и скотски протеини. Ще бъде потребно и за хора, страдащи от диабет и искащи да се отърват от непотребните килограми. Соевият артикул ще помогне за нормализиране на работата на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт.

Когато се чудите дали соевото мляко е по-полезно или нездравословно за дамите, отговорът е, че то е незаместим артикул по време на менопаузата. Той доста улеснява менопаузата, защото съдържа в обилие изофлавони и субстанции, които са естествени аналози на естрогена. Същите тези детайли предотвратяват признаците на остеопороза.

Важно! Дневният банкет на протеин за възрастен, който няма съществени здравословни проблеми, не би трябвало да надвишава 25 грама.

Какви са вредите от соевото мляко

 Соева напитка

Въпреки огромната известност на соевите артикули, не би трябвало да забравяме за заплахите от соевото мляко, което лимитира използването му в менюто на някои категории хора. Това се изяснява с веществата, включени в състава му, които предизвикат разстройства в избрани физиологични процеси. При несъразмерна консумация на соевата напитка в организма могат да се следят следните феномени:

- усилва се способността на алените кръвни кафези да се слепват, което утежнява качеството на кръвта и забавя превозването на храна и О2 до клетките;

- усвояването на някои микроелементи е понижено заради нарасналото наличие на фитинова киселина;

- усвояването на протеина се забавя;

- активността на панкреаса може да бъде нарушена.

Соевото мляко не се предлага за деца на всякаква възраст, защото може да повлияе неподходящо върху образуването на хормоналната система. Соевите артикули съдържат нараснала централизация на фитоестрогени, които могат да забавят развиването на детето или да причинят ранна менструация при тийнейджърките.

В допълнение към горните отрицателни резултати, несъразмерната консумация на соево мляко може да отключи ранните прояви на заболяването на Алцхаймер.

Трябва да се означи, че соевото мляко е нездравословно за дами, които са бременни, защото потреблението му може да наруши хормоналния баланс и химическия състав на тялото. Противопоказано е и по време на кърмене.

 Соево мляко

Изофлавоните, съдържащи се в соята, могат доста да забавят синтеза на хормони на щитовидната жлеза. Това прави потреблението му противопоказна за тези, които имат болести, свързани с този орган.

Соевата напитка е не по-малко рискова за хора, склонни към развиване на естроген-зависими тумори и някои други типове рак.

Важно! Честата приложимост на соево мляко може да аргументи неплодородие при мъжете.

Заключение

Когато имате задоволително информация за изгодите и вредите от потреблението на соево мляко, можете сами да прецените дали то е уместно за вас, дали да го включите в диетата си и какъв брой постоянно да го консумирате. Информираният избор на храни и питиета за вашето меню ще ви подсигурява положително здраве и сила!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР