Содата е разговорното наименование на натриевия хидрогенкарбонат, чието основно фармакологично

...
Содата е разговорното наименование на натриевия хидрогенкарбонат, чието основно фармакологично
Коментари Харесай

Ползите от содата – надценяваме ли я?

Содата е разговорното название на натриевия хидрогенкарбонат, чието главно фармакологично приложение е като антиацид. Взаимодейства със солната киселина в стомаха като я обезврежда с продукцията на натриев хлорид и въглеродна киселина, която от своя страна е нестабилна и се разпада с въглероден диоксид (газ) и вода. Затова и малко след банкет на сода се следи изобилна еруктация (оригване).

1. Приложението на содата като антиацид е в действителност най-важното. Тя е извънредно уместно средство за облекчение на остри пристъпи на гастро-езофагеална рефлуксна болест, гастрит, язва, езофагит и други, само че е извънредно несъответствуваща за интервали, продължаващи повече от две седмици.

Препоръчителната доза е половин чаена лъжичка, разтворена в към 120 мл вода, като приемът ѝ може да се повтаря през 2-3 часа. Максималната целесъобразна дневна доза за възрастни е 3 чаени лъжички и половина, а за лица над 60-годишна възраст - една и половина, защото при тях се следи редукция в секрецията на стомашен сок с до 80%.

Препоръчително е да не се приема внезапно, заради вероятността от метеоризъм, колики, диария.
Често след банкет на сода се следи така наречен „ рибаунс " резултат, при който има утежняване на първичната симптоматика и увеличение стомашната секреция.

Такъв резултат се следи и при инхибиторите на протонната помпа, по тази причина е добре да се одобряват единствено, когато е неотложно, а вместо това да се предприеме смяна в метода на живот. При продължителния им банкет и високи дози може да се стигне до хипокалиемия, хипохлоремия, хипернатриемия, сърдечна непълнота, бъбречна непълнота, оточни крака и други

2. На второ място по значение, е комбинирането на сода с избрани медикаменти - тя усилва скоростта на екскреция на киселинни медикаменти като аспирин, ибупрофен, антибиотици, фуроземид, варфарин, барбитурати и доста други Това може да бъде мечтан резултат при интоксикации със съответните медикаменти и първа мярка на незабавна помощ, само че може да бъде и нежелателен резултат - в случай че да вземем за пример приемате антибиотик, заради бактериална зараза и по едно и също време с това приемете сода. Затова, в случай че не знаете киселинно-основния темперамент на обещано лекарство, добре е да не приемате сода 2-3 часа след него. На това взаимоотношение на содата се базира и по този начин известното в интернет изказване, че содата лекува рак.Това, несъмнено, не е по този начин, само че е открито, че подкрепя химиотерапията в някои случаи - в други обаче лекарството става по-токсично.

3. На трето място, содата може да се употребява при разнообразни бактериални инфекции при липса на медикаментозна опция или в комбиниране с такава. Например при бактериален фарингит (възпаление на гърлото) гаргарата със сода е изключително потребна и унищожава бактериите заради две аргументи. Първо основава неподходяща базична среда за развиването им. И второ основава условия за плазмолиза на бактериите: когато създадем гаргара със сода, концентрацията й в средата е по-висока, в сравнение с вътреклетъчно. Това води до плазмолиза - осмотично медииран преход на вода в посока от клетката към средата, при което бактериалните кафези се „ изсушават ". Същото обаче се случва и с естествените кафези на лигавицата. Затова не трябва да се прекалява.

Точно това непряко противобактериално деяние на содата се употребява и за справяне с неприятната миризма в аксиларната ямка. Изключително непрепоръчително обаче е използването на сода в интимната област при дами, заради нарушение естественото pH и флора на влагалището, при което нараства рискът от инфекциозни и възпалителни промени.

4. На четвърто място, содата намира приложение при разнообразни кожни възпаления и ухапвания от инсекти в лимитирана повърхнина - третирането на огромни повърхности може да докара до атопични реакции.

5. На пето място, содата има абразивни свойства - това намира приложение за ексфолиране на кожни сектори, както и за избелване на зъбите.

Според редица изследвания содата усъвършенства физическата устойчивост при къси интензивни натоварвания и се употребява от доста спортисти. Това се свързва с намаление pH на кръвта от отделения лактат при натоварвания.

Източник Пулс

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР