Содата бикарбонат се използва за различни цели. Освен в кухнята,

Содата бикарбонат се използва за различни цели. Освен в кухнята, ...

Сода бикарбонат помага при акне.Содата бикарбонат се използва за различни цели. Освен в кухнята, тя намира приложение и на други места, например в грижа за кожата. Содата е ефективно средство за лечение на акне. Тя помага при някои видове кожа, като намалява възпалението и пъпките. 1-2 лъжици сода за хляб и няколко капки вода са достатъчни за паста, с която да третираме засегнатата зона. Разбира се, не трябва да прекаляваме с използването , защото може да изсуши кожата.

Избелването на зъбите е друго полезно свойство на содата бикарбонат. Може да се ползва между ежедневната дентална грижа с паста за зъби, но не повече от два пъти на седмица, защото в противен случай ще увреди емайла. Ако искаме да имаме по-хубава усмивка, можем да намачкаме една добре узряла ягода заедно с лъжичка сода, след което да натъркаме хубаво зъбите и постоим така няколко минути. Ефектът си личи веднага след изплакване. 

През зимата кожата ни става по-суха и груба. Това важи най-вече за петите, които се напукват и драскат при допир. В такива случаи е добре да ги киснем и ексфолираме с подходяща козметика за тази цел. Можем да използваме и сода за хляб, смесена с вода. Намазването на ходилата и кисненето им във вода, комбинирано с подходяща ексфолираща четка, ще премахне мъртвата кожа и ще ги направи по-меки. 

Колкото и налудничаво да звучи, содата бикарбонат се използва и при направата на натурални дезодоранти. Все повече хора започват да ограничават използването на класическите дезодоранти заради вредните им съставки като алуминий и парабени. Содата ни помага да се избавим от неприятната миризма на пот. Можем сами да си направим дезодорант в домашни условия. Трябва да смесим вода с няколко капки етерично масло (по наш избор) и 1-2 лъжици сода за хляб, които да поставим в подходящ флакон за пръскане. 

Содата за хляб има благоприятен ефект върху кожата и при по-леки изгаряния. Можем да намажем засегнатото място с памучен тампон, натопен с вода и сода, което ще успокои кожата.

При различни обриви и сърбежи по кожата също може да разчитаме на содата бикарбонат. Една чаена лъжичка сода, разтворена в половин литър вода, ще намали неприятното усещане по различни части на тялото, ако ги мажем до 2-3 пъти на ден. 

Кожните обриви и сърбежи са изключително неприятни състояния, които могат да засегнат както отделни части, така и цялото тяло. Ако обривът е засегнал цялото тяло, можем да сложим малко сода във водата във ваната.

Източник: puls.bg

Източник: marica.bg