Сочи. В рамките на втория ден от посещението си в

...
Сочи. В рамките на втория ден от посещението си в
Коментари Харесай

Срещата в Путин-Радев в Сочи: „Добър сигнал“ и „положителен импулс“ за руско-българските отношения

Сочи. В рамките на втория ден от визитата си в Руската федерация президентът на България Румен Радев бе признат за диалог в Сочи от водача на Кремъл Владимир Путин. Срещата посред им бе първа по рода си сред президенти на България и Русия за последните 10 години и към този момент бе избрана от тях като „ добър сигнал “ и „ позитивен подтик “ за връзките сред двете страни.

„ Основната цел на моето посещаване, това е възобновяване на разговора на най-високо политическо равнище и на доверието . Знам, че е мъчно да приказваме за доверие след три спрени огромни плана, в условия от време на време на остро опълчване сред Европейски Съюз и НАТО от една страна и сред Русия от друга, в изискванията на наказания, ограничаващи режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години. Въпреки това мога да кажа, че тази първа решителна крачка е направена “, акцентира Радев след диалога с съветския президент. Същевременно той добави, че „ чакаме оттук насетне този позитивен подтик от нашата среща да бъде употребен от двете държавни управления “.

„ Както е известно, президентът на България дойде по наша покана в границите на мероприятия, свързани с отбелязването на годишнината от освобождението на българския народ от османско робство, от края на Освободителната война. Това е знаково събитие както за България, по този начин и за нас. В рамките на полемиката – тя бе задоволително подробна – в стеснен и необятен формат, осведомих президента за нашите цели в двустранните връзки и за позициите на Русия по интернационалните проблеми и въпроси. Считам, че тази аудиенция е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български връзки “, съобщи на собствен ред Путин.

В рамките на срещата в съветския курорт на Черно море двамата водачи разискаха разнообразни аспекти от двустранното съдействие, в това число опциите за задълбочаване на икономическото съдействие. В първия ден от визитата на Радев стана ясно, че президентът на България се застъпва за строителството на пряк газопровод, който да свърже двете страни посредством Черно море. По-късно в съветските медии бяха публикувани отчети, според които Министерството на енергетиката на България ще показа на Москва разнообразни разновидности за потребление на съветското съоръжение за АЕЦ „ Белене “ . Съответната информация, съгласно медиите, става ясна от документи към договарянията сред президентите Владимир Путин и Румен Радев. От тях излиза наяве също, че Русия може да приключи договарянията за VI блок на АЕЦ „ Козлодуй “ в България до края на 2018 година

„ С президента Путин направихме стратегически обзор на нашите връзки, разгледахме всички благоприятни условия, всички положителни обичаи. Има в действителност голям капацитет в най-различни сфери на стопанската система, търговията, енергетиката изключително, на туризма, културата, образованието и науката, превоза. Радващото е, че вследствие на моята аудиенция имаме позитивен подтик и на българското държавно управление, което се взе по-сериозно с българо-руските връзки. Заговори се към този момент за обновяване на някои от спрените планове. Това за мен е симптом на натурализъм и отговорно държание, от което имат потребност и двете страни ”, съобщи още българският президент.

В Сочи стана ясно, че българският президент е поканил Владимир Путин да посети страната . „ Иска ми се да възобновя своята покана към президента Путин да посети България през тази година, когато честваме 140-ата годишнина от освобождението на България, успеха в Руско-турската война “, съобщи Радев пред публицистите след края на договарянията с съветския президент. Обявено бе също, че следва посещаване на българския министър председател Бойко Борисов в Русия .

Тереза ГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР