Сочи. Турският президент Реджеп Ердоган и руският президент Владимир Путин

...
Сочи. Турският президент Реджеп Ердоган и руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Hurriyet: Турция и Русия постигнаха споразумение за Сирия

Сочи. Турският президент Реджеп Ердоган и съветският президент Владимир Путин на 22 октомври реализираха съглашение за основаване на зона за сигурност в северната част на Сирия по продължение на турската граница, написа англоезичното издание на турския вестник Hurriyet .
Според договорката, статуквото в зоната на интервенция „ Извор на мира “ ще бъде непокътнато.
След 150 часа, започващи от 23 октомври на обяд, всички бойци на Отрядите за национална самозащита (ОНС) ще се отдръпват оттатък 30-километровата линия от турската граница с оръжията си и техните укрепления ще бъдат унищожени.
В същото време турските и съветските войски ще стартират наблюдаване в 10-километровата зона на изток и запад от зоната на интервенцията, с цел да предотвратят проникването на бойците в зоната за сигурност.
Двете страни ще работят дружно за безвредното завръщане на сирийските бежанци, съобщи Ердоган след шестчасова среща с Путин.
„ Говорихме най-вече за интервенцията „ Извор на мира “и в детайли срещнах с нея съветския президент Путин “, сподели Ердоган на взаимна конференция с съветския си сътрудник.
Турция и Русия няма да позволен сепаратистки дейности на сирийска земя в границите на Споразумението от Адана, подписано сред Турция и Сирия през 1998 година
Русия схваща стъпките на Турция във връзка с отбраната на нейната национална сигурност, сподели Путин и добави, че Ердоган е обяснил в детайли турската интервенция в Сирия.
„ Събитията на място не би трябвало да осуетят проектите на сирийския парламентарен комитет да стартира работа в Женева идната седмица “, съобщи Путин.
Говорейки преди заминаването си за Сочи, Ердоган изключи наличието на Общински народен съвет от всяко бъдещо решение за Сирия, където спорът продължава.
" Терористите от Общински народен съвет нямат място в бъдещето на Сирия ", съобщи Ердоган на конференция на летището в Анкара „ Есенбоджа “.
„ Ще обсъдим стъпките, които би трябвало да се подхващат за преустановяване на наличието на Общински народен съвет в региони, където има детайли на сирийския режим. “
Президентът добави, че интервенцията на Турция в Северна Сирия е обезвредила 775 бойци от Общински народен съвет, до момента в който в рамките й са убити седем турски бойци, 79 членове на подкрепяната от Турция Сирийска национална войска (SNA) и 20 цивилни.
Успешната интервенция, ориентирана към определяне на мир в района, прочисти повърхност от 2200 квадратни километра от терористични групи, добави той.
Анкара и Съединени американски щати реализираха съглашение за 32-километрова зона за сигурност на юг от турската граница в Сирия, където Турция желае да настани повече от 3 милиона бежанци, които сега е намират на нейна територия.
Около 700 - 800 бойци се отдръпнаха от зоната за сигурност, а 1200 - 1300 възнамеряват да се отдръпват, сподели Ердоган.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР