[SOCAR facebook] Още по темата Директен полет ще свързва България

...
[SOCAR facebook] Още по темата Директен полет ще свързва България
Коментари Харесай

Ще стигне ли до България евтин азерски газ

[SOCAR facebook] Още по тематиката
Директен полет ще свързва България и Азербайджан

Нискотарифната Buta Airways ще лети сред Баку и София един път седмично
16 яну 2018
Нови газови благоприятни условия

Реалната конкуренция зависи освен от маршрутите, само че и какъв брой е привлекателна цената
17 мар 2017
Анкара и Баку форсират градежа на газопровода TANAP

Турция незабавно търси други възможности на съветския газ
3 дек 2015 " Милиони семейства в България ще се отопляват, без да замърсяват околната среда, с помощта на доставките на азерски газ. " " Азербайджан посредством държавната си компания СОКАР е подготвен да газифицира за лична сметка България. " Тези изказвания на премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев белязаха седмицата и повдигнаха куп въпроси: по кое време ще потече синьото гориво, какъв брой ще коства и кой ще го употребява.

Първо, за азерския газ се приказва към този момент осма година. Още през далечната 2011 година, когато Борисов отново беше министър председател, след сходно посещаване в Баку бе дадено България да стартира да получава природен газ от Азербайджан през 2013 година Сега Борисов споделя, че през юни ще стартира построяването на междусистемната газова връзка Гърция - България, а месец по-късно ще е готово и разширението на интерконектора с Турция. " Така страната ни ще си подсигурява приемането на контрактуваните 1 милиарда куб.м на година природен газ от втората фаза на находището " Шах Дениз ", твърди той.

Сега азерският газ евентуално ще стартира да идва България през 2019-2020 година, само че той няма по какъв начин да бъде сребърният патрон, който ще постави завършек на българските мъчения със замърсяването.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че контрактуваните 1 милиарда куб. метра азерски газ ще са с най-ниска цена и даже ще може да се употребяват за обществени пакети за бедните семейства. Това обаче не е несъмнено. Договорът на " Булгаргаз " с консорциумът " Шах Дениз II " (в който има освен азерски компании) е петролно индексиран, т.е. цената на газа ще следва цените на петрола, тъкмо както това става с доставяния от " Газпром " газ. Дали суровината от " Шах Дениз II " ще бъде по-евтина или не, няма по какъв начин да се каже, защото договорът не е обществен. Но по този начин или другояче мъчно може да се допусна, че огромни компании ще се занимават с щедрост и ще продават под пазарните цени. Дори и Азербайджан да реши да доставя газ през своята държавна компания SOCAR, за което няма контракт, цените надали ще са доста по-ниски.

И въпреки всичко, в случай че приемем, че най-оптимистичният сюжет е вероятен и още през 2019 година България има разполагаем 1 милиарда куб.м природен газ на извънредно преференциална цена, прозрението на Борисов, че това ще реши екологичния проблем с мръсния въздух, отново е под въпрос. Не че потреблението на синьо гориво вместо дърва и въглища няма да усъвършенства ситуацията. Просто е извънредно необикновено хората, и изключително най-бедните, внезапно да преминат към този способ на отопление. И в този момент в редица градове у нас има построена газопреносна мрежа, само че малко на брой са тези, които я употребяват. Включително и в София. Причината е, че за задачата са нужни съществени вложения - в газов казан и вътрешна апаратура. Самото гориво също по този начин излиза няколко пъти по-скъпо от дървата, въпреки че несъмнено е по-удобно и чисто. За да се популяризира газът, би трябвало поредна многомилиардна стратегия, сходна на тази за санирането. Иначе прекосяването на газ би било непостижимо начинание за обществено слабите, на които министър председателят Борисов се кани да предлага пакети за на ниска цена отопление.

Не на последно място проектите за всеобщо газифициране на семействата са в колизия с желанията на властта да възобнови плана АЕЦ " Белене ". Именно потребността на хората от електричество за отопление бе в основата на мнението на Българска академия на науките за потребността от нова нуклеарна мощ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР