Собствеността на вечно задлъжнялото общинско дружество Топлофикация София ще премине

...
Собствеността на вечно задлъжнялото общинско дружество Топлофикация София ще премине
Коментари Харесай

Търси се оператор на Топлофикация София

Собствеността на постоянно задлъжнялото общинско сдружение " Топлофикация София " ще премине съвсем несъмнено още веднъж в ръцете на страната, а за нормализирането на нейната работа ще се търси стратегически вложител от интернационална големина, който да оперира активността й.

Все още не е ясно каква ще формата, под която той ще влезе в компанията - дали просто като оператор или като концесионер, само че това е посоката. Това стана ясно през днешния ден от обща конференция на ръководителя на Столичния Общински съвет Георги Георгиев и служебния енергиен министър Росен Христов. 

При всички положения страната ще взе участие в откриването на възможен вложител, само че Христов беше безапелационен - няма да позволи приватизиране на сдружението, то ще остане обществена благосъстоятелност. 

Всъщност този проект е от дълго време прочут, само че в този момент новото е, че и страната се включва в схемата. Не е ясно дали тя ще получи собствеността незабавно или изобщо дали ще го направи, само че Христов даде да се разбере, че в енергийното министерство имало специалисти, които могат да оказват помощ за трансформацията. 

Интересното е, че от възможният нов оператор на " Топлофикация София " ще се желае да влага, да стабилизира и да обезпечи финансово компанията, само че и да предлага обществена услуга, което в българския превод значи - на ниска цена газ за потребителите. 

Припомняме, че " Топлофикация София " е най-големият дебитор на " Булгаргаз " със отговорности единствено сега от към 800 млн. лева Именно по тази причина се наложи и незабавно финансиране на газовата компания, която другояче е на оперативна облага.

И в случай че в този момент положението на " Топлофикация " е обяснимо - продава на контролиран пазар, само че купува по-скъпо, то за предните й спасявания пояснение няма. Тя няколко пъти беше капитализирана или избавяне на Българския енергиен холдинг, като единствено през 2021 година получи над 120 млн. лева. 
Новият контракт е подписан
Въпреки това новият контракт сред " Булгаргаз " и " Топлофикация София " е подписан и ще влезе в действие на 1 януари. Според Георги Георгиев това значи, че всички количества газ за сдружението са обезпечени.

Към него се подписва и анекс за прихващане на отговорности за съвсем 700 млн. лева, които " Булгаргаз " е получи след комплицирани счетоводни схеми. 

Разбира се, не се размина и без политически обвинявания. И съгласно Христов, и съгласно Георгиев бездействието на предхоното държавно управление ощетило сдружението с 480 млн. лева, въпреки да не стана ясно по какъв начин тъкмо. Вероятно се имаше поради, че за следващ път не са измислени обезщетения за постоянно тежкото финансово положение на компанията.

Интересно беше и че съгласно Росен Христов повишаването от юли, което бе с 40%, било " прокарано от предходния ръководител на КЕВР " (б.р. - разбирай този, който пристигна с предходното държавно управление и който бе отхвърлен от КС).

Твърдението е забавно, тъй като КЕВР не прави нищо друго с изключение на да утвърждава желаната от " Булгаргаз " цена, която пък се прави по отношение на доставните цени за страната и интернационалната конюктура.  
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР