Собствеността на два декара в коритото на река Черна в

...
Собствеността на два декара в коритото на река Черна в
Коментари Харесай

Димо си поиска дядовия имот насред реката

Собствеността на два декара в коритото на река Черна в Смолян си търси с тъжби в съда Димо Ч. от смолянския квартал Устово. Родопчанинът е основал дълга кореспонденция, която се препраща сред Районния и Окръжния съд в Смолян, защото не е показал против кого са ориентирани претенциите му и на база на какви решения и актове.

Последно Окръжният съд препрати жалбата му в Районния за ново разглеждане. В нея Димо Ч. твърди, че желае да заведе дело против община Смолян за това, че продава парцел на дядо му, за който фамилията му води спор с общината 35 години. За въпросния терен в коритото на реката каузи са водени безрезултатно от татко му още преди 21 години.

Димо Ч. сочи решението на Върховния касационен съд, че по проекта на квартала от 1932 година парцелът е записан на името на дядо му. Двата декара бил декларирани по Емлячния указател от 1958 година и били в негово притежание до застрояването с жилищни блокове през 60-те години на предишния век наоколо до реката. През 2000 година парцелът бил премахнат от картата на квартала, бил актуван като част от различен общински парцел и през 2004 година за него е утвърден Подробен устройствен план без негово познание. На част от мястото били издигнати солидни гаражи, които община Смолян продава, сочи жалбата. На другата част от парцела пък в годините обратно били издигнати с позволение от управата на Смолян дървени гаражи.

През ноември 2017 година дървените гаражи били отстранени и била издигната подпорна стена край коритото на река Черна. Родопчанинът желае да се наложи забрана на продажбата на парцела, като твърди, че той не е общински, с претекста, че управата няма по какъв начин да потвърди по какъв начин го е придобила, тъй като няма акт за отчуждаването му.

Упоритият жалбоподател обаче също няма документи, с които да потвърди, че парцелът е негов, защото не го е декларирал в законовите периоди по Закона за реставрация на отнети земи от 1991 година, сочат от общината. Дори обаче да има документи, с които да потвърди собствеността на парцела си, е съвсем неуместно да чака, че ще влезе във притежание, тъй като по Закона за водите речните корита са обществена държавна благосъстоятелност и не могат да бъдат реституирани.

За разлика от Димо Ч. петима други притежатели в годините обратно са си върнали парцели в коритото на река Черна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР