Собственият ни хладилник може да е причината да се заразим

...
Собственият ни хладилник може да е причината да се заразим
Коментари Харесай

COVID-19 се крие в месото във фризера със седмици

Собственият ни ледник може да е повода да се заразим с вируса на COVID-19 месец след появяването му

Това предизвестява ново изследване. Изследователите са открили, че вирусът може да оцелее в разнообразни месни артикули, които държим в хладилниците или фризерите си за повече от 30 дни, написа

В своето изследване учените изследват артикули от пилешко, говеждо, свинско и сьомга, като ги съхраняват в хладилници и във фризери. Те излагат месото на въздействието на сурогатни вируси - които имат шипови протеини, сходни на вируса SARS-CoV-2, само че са по-малко рискови за хората.

"Въпреки че не можете да съхранявате месо в ледник в продължение на 30 дни, въпреки всичко можете да го съхранявате във фризер за толкоз дълго време ", споделя първият създател на проучването Емили Бейли от Университета Кембъл в известие за медиите. "Дори установихме, че вирусите могат да бъдат култивирани след заледяване за подобен интервал от време ".

Екипът отбелязва, че е почнал изследването си, откакто е чул известия за експлоадиране на Коронавирус в региони на Югоизточна Азия, за които не е имало предходни данни за предаване на вируса в общността. Бейли споделя, че следенето на Коронавирус в тези общности "подсказва, че опакованите месни артикули, създадени в региони, в които циркулира SARS-CoV-2, може да са били източник на вируса ".

"Нашата цел беше да проучим дали сходни вируси могат да оцелеят в тази среда ", прибавя Бейли, написа БГНЕС.

Авторите на проучването настояват, че SARS-CoV-2 е кадърен да се развъжда в червата на индивида, както и в дихателните му пътища. Това прави проучването на предаването на вирусите посредством храната още по-важно по време на пандемията. Предишни изследвания демонстрират, че COVID-19 в действителност влияе върху червата на пациента преди да стартират респираторните признаци. Други отчети също по този начин свързват утежняването на тежестта на COVID-19 с неприятното здраве на червата на пациента, написа "Стъди Файндс ".

По време на новото изследване откривателите са заменили COVID-19 с три разнообразни заместителя - един РНК вирус с липидна обвивка и два скотски ковид (вирус на мишия хепатит и вирус на трансмисивния гастроентерит). И трите са постоянно срещани заместители на SARS-CoV-2 в научните опити. Изследователите обаче настояват, че при тези вируси се следи по-голямо понижаване на броя им при ниски температури както в хладилника, по този начин и във фризера. Това може да значи, че Коронавирус е още по-устойчив на мраз. Авторите на проучването означават също по този начин, че вирусният товар, оцеляващ в замразеното месо, варира според от храната.

"Необходими са непрекъснати старания за попречване на замърсяването на храните и повърхностите за обработка на храни, ръцете на служащите и приборите за обработка на храни, като да вземем за пример ножовете ", пишат откривателите в изказването си. Освен това "трябва да се обърне внимание на неналичието или на незадоволителната стерилизация на тези храни преди пакетиране ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР