Собственият капитал на банката от първи ред CET1 е нараснал

...
Собственият капитал на банката от първи ред CET1 е нараснал
Коментари Харесай

Unicredit отвори вратата за първо обратно изкупуване на акции от 10 години насам

Собственият капитал на банката от първи ред CET1 е повишен до 12.6%, подкрепят от продажбата на останалия дял на Unicredit в онлайн банката Fineco

Unicredit отвори вратата за първото си изкупуване на акции след повече от десетилетие, откакто банката регистрира солидна облага за третото тримесечие и нарастване на капитала. Най-голямата италианска банка към този момент стартира да бере плодовете от преструктурирането през последните години под управлението на основния изпълнителен шеф Жан-Пиер Мустие. Той пое ръководството в средата на 2016 година и се зае с изчистване на салдото, понижаване на разноските и разлъка с съществени активи, оповестява Reuters.

Като част от тази тактика през предходната седмица Unicredit продаде своя дял от 8.4% в Mediobanca, с който беше най-големият акционер в миланската комерсиална банка. Попитан на конференцията след оповестяването на резултатите дали е допустима продажба на дял в турската банка Yapi Kredi, Мустие съобщи, че Unicredit непрестанно ще преглежда по какъв начин разпределя капитала си измежду " страни, браншове и клиенти " в границите на нов четиригодишен проект, който ще показа през декември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Акциите на банката, която има съществено наличие и в България, набъбнаха със 7% до най-високото си равнище от април. Причина за покачването е растежът с 26% на поправената чиста облага за третото тримесечие и потвърждаването на задачите за цялата година.

Въпреки тазгодишния растеж книжата на банката имат небосвод за повишаване. Това отразява провокациите пред европейските банки като фрагментиран пазар, остарели бизнес модели, нуждата от огромни вложения в технологии и мощна конкуренция от страна на небанкови играчи.

" Европа се нуждае от по-големи банки, само че на този стадий не мога да видя обединение ", сподели Мустие пред анализаторите.

Източници настояват, че френският капиталов банкер е проучил опцията за оферта за придобиване на немската Commerzbank, само че е бил заставен да я отсрочи. Той означи, че всяка договорка ще изисква банките да набират спомагателен капитал, само че това е невероятно поради актуалните пазарни цени.
" Днес това, което работи доста, е да изкупуваме назад акции. Ние не желаеме да издаваме нови акции, а желаеме да изкупуваме назад ", сподели той. Мустие съобщи още, че контактите с Европейската централна банка демонстрират, че регулаторът е подготвен да позволи назад изкупуване на акции, в случай че заемодателите разполагат с задоволително капитал.
По-високи доходи и облага

Собственият капитал на банката от първи ред CET1 е повишен до 12.6%, подкрепят от продажбата на останалия дял на Unicredit в онлайн банката Fineco.
Продажбата на акциите в Mediobanca отдалечава Unicredit от враждебните вложители в банката, където милиардерът Леонардо дел Векио неотдавна си обезпечи сериозен дял и оспори тактиката на мениджмънта. Дел Векио желае да усили в допълнение своя дял, откакто си обезпечи малко под 10% от Mediobanca, настояват източници пред Reuters.
През третото тримесечие облагата на банката набъбна до 1.1 милиарда евро, което е растеж от близо 26% на годишна база. Приходите са се повишили с 1.7% в съпоставяне със същия интервал година по-рано и са били 4.7 милиарда евро. Анализаторите чакаха 1.01 милиарда евро при доходи от 4.57 милиарда евро. " С постигнатия чист финансов резултат от 1.1 милиарда евро това е следващото най-хубаво тримесечие от десетилетие. Това се случва с помощта на устойчивата комерсиална динамичност, растеж на приходите от търговия и фокуса ни върху поддържане на ниски разноски, който продължава да се отплаща ", декларира Мустие. Принос за този финансов резултат имат всички бизнес дивизии. Традиционно районът на Централна и Източна Европа се показва доста мощно и е мотор на растежа, се споделя в известие на банката. Нетната оперативна облага на района нараства с 6.6% на годишна база и възлиза на 1.77 милиарда евро (566 млн. евро за третото тримесечие). След като пласира 4 милиарда евро обезценени жилищни ипотеки, банката съобщи, че е понижила каузи на проблематичните заеми до 5.7%, което е най-хубавото равнище измежду водещите италиански финансови институции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР