Собствениците на язовир Чотората, чиято стена се скъса, са убедени,

...
Собствениците на язовир Чотората, чиято стена се скъса, са убедени,
Коментари Харесай

Собствениците на язовир `Чотората`: Няма как нашият водоем да е причина за трагедията

Собствениците на язовир „ Чотората ”, чиято стена се скъса, са уверени, че водоемът не може да е причина за наводненията в Бургаско.

В изявление за bTV собствениците Димчо Мутафов и брачната половинка му Елена Димитрова, която е общински консултант от Българска социалистическа партия в Камено, обявиха, че жертвите са на доста огромно разстояние от скъсаната язовирна стена.

„ Нашият язовир е на най-долното равнище от каскада от 4 язовира, които се намират в западната част на с. Трояново. Всичката вода от четирите язовира мина през с. Трояново и по-късно през нас ”, съобщи Мутафов.

Водата влиза в дере, което отива към селата Желязово и Русокастро, където по думите на собственика няма провали.

„ Не се задържат по-големи количества вода поради рибата. Имаме си изпускател, който е на избрана кота, и в случай че водата се вдигне, тя излиза от преливника ”, заяви още Димчо Мутафов.

По думите му язовирът е поддържан и са изпълнени всички наставления. Има видеонаблюдение и инфраструктура, има и спешен проект. Той акцентира, че разполагат с протокол за надзор на язовирната стена от 2016 година

Мутафов сподели, че в нощта на потопа са следили ситуацията и към среднощ са били известени от хората, които живеят в региона. Предупредили институциите, а самото разкъсване на язовира е станало към 3:10 ч. през нощта.

„ Нашият язовир е на такова място, че не може да залее нито обитаеми места, нито постройки ”, уверен е Мутафов.

Водното огледало на „ Чотората ” е към 30 декара, 2,5 м е в най-дълбоката част, а по-голямата част е с по-малка дълбочина ", добави той.

По думите му в язовира е имало към 30 000-40 000 литра вода и това количество е доста малко спрямо водата, която е паднала по скатовете.

„ Улиците на Трояново са разрити. Те не са разрити от нашия язовир, а от потопа ”, отбелязва още притежателят.

„ Синът ми не може да се съвземе от шока, тъй като това, което загуби, е животът му в последните 7 година ”, сподели още Димчо Мутафов.

„ Нашето семейство е най-потърпевшо в материално отношение, тъй като там са вложени доста средства и труд ”, акцентира и Димитрова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР