Собствениците на умъртвени животни в първото село, в което беше

...
Собствениците на умъртвени животни в първото село, в което беше
Коментари Харесай

Животновъди получиха обезщетения и останаха недоволни от държавната помощ

Собствениците на умъртвени животни в първото село, в което беше открита болестта, получиха компенсациите си. Първоначално фермерите във Воден отхвърлиха сумите, тъй като били прекомерно ниски. Ветеринарният съюз поддържа дейностите на Агенцията по сигурност на храните. Земеделският министър се срещна с организациите на животновъдите и изясни, че обезщетенията, които получават са в оптимален размер. Порожанов даде обещание поддръжка за разчистване на оборите на дребните животновъди от засегнатите региони. Утре животновъди ще стачкуват в София.


Собствениците на умъртвени животни в село Воден получиха компенсациите си, въпреки че в началото фермерите отхвърлиха сумите, тъй като били прекомерно ниски.

Петко Иванов, животновъд: Няма да ги взема, тъй като предложиха 190 лева на овца, 140 на агне, а аз продавах ярето, агнето по 200 лв..

Желязков, животновъд: Не стига дето ни убиха душевен, ами и парично желаят да ни убият.
Именно с цел да тушира недоволството, страната един път към този момент усили размера на компенсациите и междинната сума за умъртвено животно доближи 327лв. За животни под селекционен надзор се изплащат най-малко 250, а за останалите - минималната сума е 190 лева Министър Порожанов разгласи, че това е оптималното, което животновъдите ще получат.

Пет са огнищата на чума в областите Ямбол и Бургас. Евтаназирани са съвсем всички животни в засегнатите зони. 115 овце и кози в село Шарково са единствените оживели до този миг. Не тъй като са пощадени, а защото екипите най-малко краткотрайно са изтеглени.
Ивайла Давидова - Българска организация по сигурност на храните: Те са възпрепятствани да довършат до дъно своята работа, защото е имало митинги, защото за замеряни с тежки предмети, защото е имало барикади.  Животновъди от Ямболско получиха първите компенсации за евтаназия на добитъка Животновъди от Ямболско получиха първите компенсации за евтаназия на добитъка
Обезщетенията за първите умъртвени животни през юни поради болестта чума във Воден бяха изплатени. Първоначално 13-те притежатели на овце и кози о...

Чумата по дребните преживни животни е доста рисково заболяване, което се употребява и като биологично оръжие, обясниха от Съюза на ветеринарните лекари. Затова поддържат изцяло евтаназирането на всички кози и овце в огнищата, както и ограниченията против разпространяването на болестта.

Днес обаче беше отзована техниката за стерилизация в Шарково и Крайново.
Николай Георгиев - ОДАБХ Ямбол: Вчера имаше посягане върху сътрудниците, бяха ритани табелите, опити да се режат маркучите на машините.
Според ветеринарните лекари наличието на протестиращи без защитни дрехи в региона основава риск от разпространяване на заболяването и в други елементи на страната.
Михаил Бащавелов - Съюз на ветеринарните лекари: Всеки един ден престой без екипировка покачва риска за разпространяване.
Основното съмнение за възникването на болестта към този момент е незаконен импорт на инфектирано животно.

На проходите Шипка и Хаинбоаз полицейски патрули ревизират преминаващите коли дали транспортират евентуално инфектирани животни. След срещата с министъра част от животновъдите оповестиха,че ще стачкуват пред Министерския съвет на следващия ден. Министър Порожанов е безапелационен, че няма учредения за митинги.
 БАБХ: Нелегално превозено животно е евентуалният преносител на чумата у нас БАБХ: Нелегално превозено животно е евентуалният преносител на чумата у нас
Основната причина за навлизане на вируса на чума по дребните преживни животни у нас, е посредством незаконно превозване на животно, най-вероятно инфектиран...
Още по тематиката Хиляди умъртвени овце и кози в Югоизточна България поради открита чума
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР