Собствениците на свинеферма в село Козлодуйци в Добричко се решиха

...
Собствениците на свинеферма в село Козлодуйци в Добричко се решиха
Коментари Харесай

Собственици на свинеферма предлагат по 250 лв. за доброволно умъртвяване на домашни прасета

Собствениците на свинеферма в село Козлодуйци в Добричко се взеха решение на последна мярка в битката с aфриканската чума. Те оферират обезщетение на стопаните от околните села, които заколят прасетата от дворовете си.

Те оферират по 250 лева, без значение от размера на животното. В региона няма огнище на африканска чума при питомните свине. Последният случай е от този месец, само че при дива свиня – на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дуранкулак”.
Продължава борбата с африканската чума по свинете в Бръшлен В очакване на неприятни вести са и другите два огромни свинекомплекса в Русенско
„ Правим всичко допустимо да обезопасим 3-километровтаа следена зона към свинекомплекса преди възможната регистрация на болестта. Направихме среща с кметове, полиция и притежателите на животни – разяснихме какви са заплахите за тях и нас. Хората сами започнаха действия”, изясни доктор Румен Караманов – шеф на свинекомплекса.

Той добави, че изначало хората не са били съгласни, само че когато са разбрали какъв е риска са подхванали непринудено умъртвяване на животните.
Очертава се призрачен сюжет за България поради чумата при свинете (ОБЗОР) Остава в действие бедственото състояние оповестено в три области – Русе, Плевен и Разград
„ Хората в селото виждат, че заболяването настава и трябваше да вземат това решение. За да не си изгубят прасетата, те взеха решение да ги изколят. Направиха график и умъртвиха досега 55 прасета”, съобщи кметът на с. Козлодуйци Румянка Колева.

Един от животновъдите, съгласил се на крайната мярка, изясни, че в случай че свинекомплекът не се избави, стотици души ще останат без прехранване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР