Собствениците на рибарници в Русе и региона масово ги затварят

...
Собствениците на рибарници в Русе и региона масово ги затварят
Коментари Харесай

Собственици на рибарници в Русе ги затварят масово заради изисквания за водомери

Собствениците на рибарници в Русе и района всеобщо ги затварят поради неуместни условия да се слагат водомери за употребената вода. По данни на Асоциацията на рибовъдите у нас, поради многото бюрократични условия през последните 5 години заетите в бранша са намалели на половина.

Русе

Драгомир Хинков от 30 години се занимава с развъждане и отглеждане на риба и е заместник-председател на Асоциацията на рибопроизводителите. Собственик и наемател е на рибарници във Ветово и Писанец. Преди година Хинков е изоставил развъдниците си по поречието на река Русенски Лом.

Казва, че казусът не е в това, че би трябвало да се заплаща водата, а в слагането на уредите посред полето. Смята, че след монтирането на водомери на развъдниците, които са на необитаеми места измежду дивата природа, те ще са обект на обири.
Драгомир Хинков - притежател и наемател на рибарници и зам. ръководител на Национална асоциация на рибопроизводителите: " Сложено такова оборудване на водозахранването на един водоем изисква да се подсигури денонощна защита. Всеки, който е пристигнал да хване една риба и изпъден, само че може да счупи водомера. "
Затова притежателите на рибарници би трябвало да назначат още 3-4 души за денонощна защита и да обезпечат съответните заплати.
Драгомир Хинков: " Рибата вода не пие. Щом ще сложим водомер на водозахранването, би трябвало да има водомер и на стартирането. "
От Басейнова дирекция " Дунавски регион " прецизираха, че наредбите на Закона за водите задължават всички да заплащат такса за потребления естествен запас, т.е. водата. Нарушителите, които не са сложили пломбиран измервателен апарат, ще бъдат глобявани от 500 до 5000 лв..
Калоян Димитров: " Всяко едно в допълнение утежняване върху бизнеса и спомагателни разноски води до стесняване на претовареност. "
След Нова година Драгомир Хинков има намерение да изостави още един рибарник и да ограничи до най-малко вложенията и работните места.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР