Собствениците на кучета живеят по-дълго, показват две нови изследвания, цитирани

...
Собствениците на кучета живеят по-дълго, показват две нови изследвания, цитирани
Коментари Харесай

Проучване: Кучето удължават живота на собственика си

Собствениците на кучета живеят по-дълго, демонстрират две нови проучвания, представени от в. "Дейли мейл ".
Рискът за възрастните хора, които живеят сами, да умрат е с една трета по-малък, в случай че имат рошав другар, настояват шведски учени. Самотата е зложелател на възрастните хора, като освен им пречи да са щастливи, само че постоянно усилва риска от гибел или хронична болест.
Американската асоциация за сърдечно здраве разясни в съпътстващо изказване, че въпреки и резултатите да не потвърждават тъкмо, че кучетата способстват за по-доброто здраве на стопаните си, има много надеждни данни, че те са потребни за възрастните хора.
Рискът от гибел по каквато и да е причина е по-нисък за притежателите на кучета. Вероятността те да умрат от инфаркт е с 65% по-малка, а от инсулт - с 31%. Такива хора имат по-голям късмет да живеят по-дълго след сърдечносъдов случай от тези, които са в един дом с партьнор или деца.
За новите две проучвания учените са прегледали данните за всички на възраст от 40 до 85 години, приети в болница поради инфаркт или инсулт от 2001 година до 2012 година Пет % от претърпелите инсулт имали кучета. Рискът от гибел за тях се оказал с 27% по-малък. При съществуване на брачен партньор или деца в дома рискът от гибел намалявал единствено с 12%. За претърпелите инфаркт рискът от гибел намалявал с 33%, в случай че се прибирали при куче, и единствено с 15%, в случай че вкъщи ги чакал сътрудник или деца.
Във второто проучване учени от университета в Торонто са разгледали данни за повече от 3,8 милиона души, обхванати в 10 предходни проучвания. Резултатите им демонстрират още по-голяма изгода от кучето в къщи.
Хората с кучета с 24% по-нисък риск от гибел по каквато и да е причина, с 65% по-нисък риск от гибел след инфаркт и 31% по-малка възможност да умрат поради сърдечносъдово заболяване.
Това по никакъв начин не е чудно, като се има поради откритото от други проучвания, че хората с кучета с по-нисък холестерол и кръвно налягане и поради любимеца си най-редовно излизат на разходка.
Кучетата би трябвало да се разхождат от 30 минути до два часа на ден. Това е доста повече от препоръчваните за хората 150 минути седмично.
Ползата от кучетата обаче не е единствено физическа, те способстват и за психологичното здраве на индивида. Около 40% от възрастните американци споделят, че се усещат изолирани или самотни. Кучето разсейва тези паники.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР