Собствениците на котки знаят, че техните пухкави приятели обичат да

...
Собствениците на котки знаят, че техните пухкави приятели обичат да
Коментари Харесай

Защо котките спят толкова много?

Собствениците на котки знаят, че техните пухкави другари обичат да спят с часове. Според някои откриватели животинките прекарват сред 12 и 16 часа в сън дневно.

Абигейл Тъкър, авторка на книгата „ Лъвът във всекидневната “ (The Lion in the Living Room), изяснява за какво това евентуално е по този начин.

„ Мисля, че това е обвързвано с метода, по който котките ловуват. Те не са животни, които бродят по през целия ден измежду природата. Могат да убият същества, които са по-големи от тях. Не са и хищници, които преследват плячката си на дълги дистанции – изяснява Абигейл. – Те се крият и дебнат от места (например пролуки, камъни, кашони и т.н.), след което атакуват жертвата си изведнъж, получават месото, от което имат потребност, и вземат решение, че е време да си починат. Изключение на мързеливата котка са дребните котенца. Те като че ли са изцяло друго животно – изключително дейни са. Това е по този начин, защото дребните котенца се учат по какъв начин да ловуват. Когато навършат годинка, те към този момент са наясно с нещата. Вече са машини за ликвидиране, майстори на лова. Съответно – могат да си почиват, защото са положителни в това, което вършат. “

Разбира се, за котките сънят е доста значим, той им обезпечава възобновяване на силите и положително действие на тялото и най-много на нервната система. Ако котката спи малко, тя ще се трансформира в нападателно и раздразнително животно и даже може да развие болест на нервната система.

Колкото и да е необичайно, даже когато спи, котката получава задоволително доста информация от заобикалящия я свят. Фазите на съня на котката се редуват - бездънен и лекомислен сън.

Това елементарно може да бъде видяно по потрепването на лапите и мустачките на котката, по мърдането на ушите ѝ. Каквото и да се случва в близост, мозъкът на котката е деен и тя непрекъснато е нащрек, това е присъщ инстинкт, който я защищава от вероятно нахлуване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР