Собствениците на индустриални свинеферми поискаха да се обяви бедствено положение

...
Собствениците на индустриални свинеферми поискаха да се обяви бедствено положение
Коментари Харесай

Собствениците на свинеферми настояват за обявяване на бедствено положение

Собствениците на индустриални свинеферми желаеха да се разгласи бедствено състояние в цялата страна. Подкрепени от месопреработвателите и зърнопроизводителите, те желаеха свинете в персоналните стопанства на 20- км от свинекомплексите да бъдат унищожени прецизно, тъй като другояче ни чакат големи стопански загуби. По техни данни 30% от индустриалното ни свиневъдство към този момент е унищожено, а ни грози и прекъсване на износа на месо и зърно.

 © БГНЕС
Събрани дружно притежателите на индустриални ферми обявиха, че митингите против унищожаването на свинете в персоналните стопанства демонстрират,че българите доста желаеме да се съблюдава закона, само че единствено от съседа. И хора, които споделят, че няма страна - в този момент, когато тя е на мястото си и извършва ограниченията против чумата- стачкуват.Определиха като неприемливо протестиращи и кметове да се провеждат и да не съблюдават закона.
Румен Караманов- свиневъд: Определяме ограниченията на държавното управление като извънредно значими за нас и тези ограничения могат да свършат работа.Затова молим към бедствено състояние за страната, с цел да може всички да се подчиняват на едни и същи ограничения.
Според индустриалните свиневъди по закон хората могат да гледат до 5 прасета в персоналните си дворове.Голяма част от протестиращите жестоко са нарушили това предписание,като правят и развъдна активност. Това е незаконен занаят и няма по какъв начин да бъде предпазен от закона.А обстоятелството, че стопаните се пробват да крият животни, от браншовата асоциация разясниха по този начин:

Цветан Илиев - Асоциация на индустриалните свиневъди: Искам да се обърна към стопаните, които разнасят свине из цялата страна и ги крият от ветеринарите. Може да ги скриете от органите на БАБХ, само че няма по какъв начин да ги скриете от чумата.
От Асоциацията на земеделските производители приканиха политиците да не се заиграват с чумата тъй като тя няма да донесе облага на никого и приканиха хората допустимо най - бързо да унищожават свинете в персоналните си стопанства.

Венцислав Върбанов - ръководител на АЗПБ: По - добре те сами да си ги заколят и да се опитат да си запазят продукцията, в сравнение с наложително да им бъдат избити животните.Особено тежко ще пострадат тези,които не са регистрирани тъй като за тях няма да има никакво обезщетение.
От Асоциацията на месопреработвателите обявиха, че 16 хиляди души работят в сектора и при затваряне на свинекомплексите те ще отидат на борсата.

 Свиневъди желаят оповестяване на бедствено състояние в цялата страна Свиневъди желаят оповестяване на бедствено състояние в цялата страна
Индустриалните свиневъди приканиха да се разгласи бедствено състояние у нас поради разпространяването на Африканската чума по свинете.
Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР