Собствениците на електроцентрали за производство на енергия от възобновяеми енергийни

Собствениците на електроцентрали за производство на енергия от възобновяеми енергийни ...

ВЕИ производителите ще запалят неработеща фотоволтаична централа в знак на протест.


Собствениците на електроцентрали за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) обмислят да запалят неработеща фотоволтаична централа в знак на протест срещу Закона за енергетика, посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Тошев от Съюза на европейските производители на зелена енергия. Още по тематаМалките ВЕИ производители протестират заради Закона за енергетика

Според него въпросните производители у нас планират гражданско неподчинение, което ще се прояви още преди европейските парламентарни избори.

"Собствениците на малки ВЕИ централи у нас настояват за спазването на Закона за енергетиката от енергийния министър Теменужка Петкова и цялото министерство, както и от Комисията за енергийно и водно регулиране в лицето на нейния председател Иван Иванов", сподели Тошев.

През 2015 г. парламентът прие промени в Закона за енергетиката, чрез които трябваше да бъдат редуцирани цените за "зелените" централи, изградени с подпомагане от национални и европейски схеми, припомни още той.

"Получи се така обаче, че параграф 18 от закона, който регулира измененията, се прилага към фирми, които нямат нищо общо с това финансиране, а финансираните по този начин компании сега получават незаконна високи преференциални цени на произведената от тях електроенергия", добави Тошев.

Според него, ако се спазваше параграф 18 от Закона за енергетиката, щяха да бъдат постигнати 3 неща.

"Чрез спазването на закона нямаше да бъдат провалени европейски проекти за 60 млн. евро, нямаше да бъдат изгубени над 1000 работни места със средна заплата над 800 лв. и цената на електрическата енергия щеше да е много по-ниска както за населението, така и за промишлеността".

Тошев посочи, че поради незачитането на законовите регламенти и проблемът с честите промени на изкупната цена на електроенергията през последните години са фалирали около 50 малки ВЕИ централи от сдружението, което той представлява.

"Налага се инвеститорите да прекратят своята дейност и да продадат активите си на безценица. Най-лошото е, че се закриват работни места... Чуждестранните инвеститори вече не се насочват към сектора у нас, защото той е нестабилен", коментира още той.

Източник: investor.bg