Собствениците на бизнес сгради в България предлагат спешни мерки за

...
Собствениците на бизнес сгради в България предлагат спешни мерки за
Коментари Харесай

Собствениците на бизнес сгради искат да не плащат такса смет и по-ниски такси за сделки с имоти

Собствениците на бизнес здания в България оферират незабавни ограничения за облекчение на икономическите вреди от COVID-19 в бранша и показват, че изключителната обстановка има съществено неподходящо отражение и върху техния бизнес. Пакетът от съответни ограничения, които те оферират би трябвало да доведат до опазване на стопанската интензивност и запазване на капацитет, който да разреши бързото възобновяване на стопанската система след рецесията.

Наемателите в бизнес постройките (офис здания, търговски центрове, хотели) са директно наранени от блокирането на стопанската система и директната неспособност да се прави икономическа активност, а пък личните били едни от най-големите данъкоплатци на локални налози и такса боклук.

Като причини за използване на ограниченията от Асоциацията на притежателите на бизнес здания ползват насоките на ЕЦБ за начинания на комерсиалните банки, това че множеството европейски страни са въвели сходни мораториуми, а Българският банков бранш е добре контролиран и капитализиран. Затова от Асоциацията считат, че използването на препоръчаните ограничения не би сложило финансовите институции в тежко състояние.

Спешни стопански ограничения, препоръчани от АСБС:

- Въвеждане на държавен мораториум за заплащанията на главници по заеми - с дълготрайност 9 месеца за всички длъжници, чийто бизнес е обиден от блокирането на стопанския живот. Тези главници ще бъдат изплатени, само че в бъдещи интервали след отшумяването на рецесията и възобновяване на икономическия напредък.
- Запазване на всички контрактувани условия по заемите - лихви, такси, периоди и други - непроменени за периода на отлагане на заемите. Горчивият опит от рецесията 2009-2010 година сподели, че банките постановиха едностранно доста високи лихви и такси на своите клиенти - това в допълнение унищожи фирмите, към този момент потърпевши от рецесията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР