Собствениците на апартаменти трябва да заплащат разходи за общите части

...
Собствениците на апартаменти трябва да заплащат разходи за общите части
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отсъди: плащаме разходите и за общите части, дори и да сме без парно

Собствениците на жилища би трябвало да заплащат разноски за общите елементи и сградната апаратура на блока, даже да са се отказали от централно парно - това отсъди Европейският съд в Люксембург. Съдът се произнесе по дело на ЕВН “Топлофикация” против двама длъжници от София, които са спрели парното в жилищата си и отхвърлят да платят за топлината, минаваща по тръбите, както и за отоплението на входа на блока, в който живеят.

Според магистратите от Люксембург наредбата на “Топлофикация” за заплащането на общите елементи не опонира на европейското право, има задоволително механически благоприятни условия да се пресметна дължимото единствено за общите елементи. Те считат, че европейската инструкция за енергийна успеваемост позволява сметките за парно да се изготвят самостоятелно за всеки притежател на апартамент съразмерно на отопляемия размер.

Като притежатели на недвижима собственост в етажна благосъстоятелност всички притежатели на жилища са част от контракта, подписан за доставката на отоплителна услуга, без значение дали самостоятелно я употребяват, споделят съдиите на Европейски Съюз. Според тях подаването на топлинна сила за сградната апаратура, а оттова и за общите елементи на постройката, което се прави по силата на взето от етажната благосъстоятелност решение за присъединение на постройката към централното отопление, не съставлява непоръчана доставка. За това упорстваха пред съда българските ишци Николина Димитрова и Митко Димитров.

Европейският съд преценя, че самостоятелните топломери обезпечават отчитане на действително потребената сила. В същото време той признава, че е сметките не може да бъдат напълно индивидуализирани във връзка с общите елементи и сградната апаратура. “Апартаментите в такива здания не са топлинно самостоятелни, защото топлината циркулира сред отопляваните и по-малко отопляваните или напълно неотопляваните помещения”, се споделя в решението, оповестено през днешния ден.

Ето за какво за общите елементи топлофикацията може да пресмята употребяваната сила съразмерно на отопляемия размер на всеки апартамент, без значение дали радиаторите в него са свалени, изключени или работят. Решението на европейските магистрати ще бъде наложително за всички съдилища в Европейски Съюз при каузи от сходен темперамент.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР