Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси, които се движат единствено с

...
Собствениците или ползвателите на
камиони и автобуси, които се движат
единствено с
Коментари Харесай

Собствениците на камиони или автобуси на метан или природен газ могат да възстановяват половината от платените тол такси

Собствениците или ползвателите на камиони и рейсове, които се движат единствено с различно гориво – метан, естествен или био газ, биетанол и др., могат да възвръщат половината от сумите, платени за тол такси. Потребителите могат да се срещнат с утвърдената процедура, която се намира на уеб страницата на Агенция „ Пътна инфраструктура “ www.api.bg, в секцията „ БГТОЛ “ – „ Процедури “.

Съгласно Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа, камионите и автобусите, употребяващи като единствен източник различно гориво, следва да заплащат такса за изминато разстояние – тол, в размер на 50 на 100 от цената, определена за съответния тип пътно превозно средство за категория ЕВРО VI, EEV.

Сумите ще се възвръщат, независимо от употребяваните способи за тол таксуване – с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер.

Заявленията се подават посредством областните пътни ръководства в цялата страна, АПИ или Националното тол ръководство. Може да се използва и електронният адрес [email protected], ако притежателят има електронен автограф. В заявките би трябвало да е посочен периодът, за който са извършени плащанията, общата сума, както и документите, с които това се потвърждава. За по-бърза противоположна връзка с потребителите, те следва да дават телефон или електронен адрес.

При първичното подаване заявлението трябва да е съпроводено от декларация, в която са разказани пътните превозни средства над 3,5 т, за които се изисква възстановяването на сумите. В декларацията се показва информация за превозните средства - регистрационен номер, тип на пътното транспортно средство, брой оси и типа на горивото. Прилагат се копия от свидетелствата за регистрация, както и уверение за банкова сметка, по която ще се възвръщат сумите.

Образци на документите могат да се изтеглят от уеб страницата www.api.bg, в секцията „ БГТОЛ “, „ Образци на документи “ и от сайта www.bgtoll.bg, в секцията „ За нас “, „ Заявления “.

В случай че след осъществена инспекция на данните чиновниците на Научно-техническо управление установят пропуски или грешки, потребителят ще има опция да ги в профил. След това ще може да възвърне 50% от сумите, които е платил за пътни такси за съответните превозни средства.

Заявлението за възобновяване би трябвало да се подава до 10-то число на месеца, следващ месеца, в който е осъществено заплащането на таксата за изминато разстояние. Срокът за възобновяване е 30 дни от датата на подаване на заявката. При изискване на спомагателни документи и доказателства срокът се удължава с времето от тяхното условие до предоставянето им.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР