Собственици на земи в местността Поляните в Синеморец блокираха моста

...
Собственици на земи в местността Поляните в Синеморец блокираха моста
Коментари Харесай

Срещу презастрояването: Собственици на имоти в Синеморец на протест

Собственици на земи в местността " Поляните " в Синеморец блокираха моста на река Велека в символ на митинг. Мястото охраняваше полиция.

Причината за недоволството на протестиращите е, че не могат да употребяват парцелите си в местността. Те споделиха, че търсят отбрана от държавните и общинските институции за нарушените им права и законни ползи. Те настояват, че имат планове за построяването на едноетажни и двуетажни вили, а не на хотелски комплекси, които няма да загрозят местността и не могат да се квалифицират като презастрояване. По думите им под натиска на зелените организации държавните институции от години препятстват развиването на региона, макар че парцелите имат урбанизиран статут от близо 25 години. Протестиращи посочваха и документи, с цел да потвърдят това събитие.
 Синеморец митинг БГНЕС
Претенции имат близо 100 притежатели и наследници на земи в този регион.

" Въпросните терени са частни, със урбанизиран статут и притежателите им заплащат налог в общината като за терени, находящи се в урбанизирана територия. Тук не става въпрос за земеделска земя. Имотите са в местността " Поляните ", която се намира в регион на километър и половина - два от устието на река Велека.

Терените не попадат в дюни. Проблемът е, че парк " Странджа " няма планово ръководство, няма граници. Личното мое мнение е, в случай че се позволи строителство, то да е с допустимо най-малка компактност на застрояване, височина - най-много два етажа, повече зеленина. Мисля, че това може да се одобри ", сподели за Българска телеграфна агенция кметът на село Синеморец Костадин Диков. Той разяснява, че една част от местността към този момент е застроена, казусът е с другата, където притежателите не могат да употребяват парцелите си.

Собственици на парцели в " Поляните " подчертаха, че терените им не съставляват предпазени територии или пясъчни дюни и не заплашват биоразнообразието в района. Протестът ни цели институциите най-сетне да подхващат дейности за отбрана на законните ни права, както и да не позволяват привилегировано отнасяне на тези, които са се възползвали от безвластието и към този момент са построили нелегално и безнаказано големи постройки, показаха те. Те прибавиха, че е нерегламентирано наличието с палатки, коли и кемпери на зелени деятели, които замърсяват територията в ущърб на публичния интерес.

Преди две години природозащитници се събраха на митинг в Синеморец поради опасения, че местността " Поляните " ще бъде бетонирана. През лятото на същата година градежът там бе краткотрайно спрян, поради това, че пречи на гнезденето на птиците. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР