Собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи,

...
Собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи,
Коментари Харесай

Срокът за регистрация на кладенци изтича

Собственици на водовземни уреди за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други, би трябвало да ги записват в период до 28 ноември т.г., оповестиха от Министерството на околната среда и водите. Такса за регистрация на водовземни уреди, употребявани за лични потребности на жителите, не се заплаща.

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни за потребностите на семейството, прецизират от Министерство на околната среда и водите. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от записаните кладенци в обитаемоте места е гратис. 

Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози.

От Министерство на околната среда и водите показват, че регистрацията е нужна за отбрана ползите на жителите при даване права за черпене на вода в региона на съответното обитаемо място и ограничение заплахата от пресъхване на кладенците. Химическия състав на подземни води у нас се следи с мултипараметрични сонди за автоматизирано премерване.

 istock istock
Водовземните уреди, които не са регистрирани в период до 28 ноември 2022 година, не могат да бъдат употребени и подлежат на разпродажба за сметка на техния притежател, който носи и наказателна отговорност. 

Собствениците би трябвало да подадат заявление в съответната басейнова дирекция за регистриране на оборудванията, ситуирани в личния им парцел, които не са вписани в регистъра съгласно условията на Закона за водите. На интернет страниците на басейновите дирекции (https://www.moew.government.bg/bg/kontakti/basejnovi-direkcii/) може да бъде открита бланката на заявката за регистрация, утвърдена от министъра на околната среда и водите. 

Заявлението за регистрация на бунар за лични потребности може да се подаде и посредством съответния кмет на община, кмет на регион, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР