Собственици на ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на

Собственици на ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на ...

Търговци може да спрат работа заради новите касови апарати.

Собственици на ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на софтуер и туроператури обявиха, че не са готови да отговорят на новите изисквания за софтуера на касовите апарати и на практика от 1 април са принудени да работят в нарушение.
Промените в нова наредба за софтуера на касовите апарати, която влизат в сила от 31 март, поражда редица притеснява няколко бранша. По време на дискусия в Българската стопанска камара собственици на ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на софтуер и туроператури обявиха, че не са готови и на практика от 1 април са принудени да работят в нарушение. Те настояват наредбата да бъде отложена, докато не се проведе широк дебат и разяснителна кампания, съобщава БГНЕС.

 

Най-големите притеснения на бизнеса са, че с промените фирмите ще са задължени да осигурят пълен достъп до всякаква информация. Според собствениците на десетки фирми са убедени, че може да изтече конфиденциална информация до конкурентите, рецепти, ноу хау, доставчици.

 

Българската стопанска камара е направила по повод възникналия проблем допитване до над 712 фирми. Голяма част от тях заявяват, че ще са им необходими межди 12 и 18 месеца. Почти всички фирми са заявили, че не са готови да отговорят на изискването с променен касов апарат от 31 март.

 

71% от запитаните се притесняват, че ще изтече фирмената им информация, съобщава Нова телевизия.

 

От 1 април на касовата бележка от бензиностанцията трябва да пише покупна цена, продажна цена без данъци, размер на ДДС и акцизи. Според членове на Българската петролна и газова асоциация те не могат да си позволят да работят извън закона и на практика ще се наложи да затворят обекти. За момента не могат да кажат дали ще скочат горивата заради новите изисквания. Ясно е обаче, че браншът ще се наложи да инвестира между 800 000 и 1 млн. лева за промените в касовите апарати.

 

Източник: frognews.bg