Собственици на прасета се сблъскаха със здравни инспектори от БАБХ

...
Собственици на прасета се сблъскаха със здравни инспектори от БАБХ
Коментари Харесай

Собственици на прасета се сблъскаха с БАБХ в Бургаско

Собственици на свине се сблъскаха със здравни инспектори от БАБХ в бургаското село Зидарово, оповестява НоваТВ.

Става въпрос за животновъден обект в селото, където през вчерашния ден бе открит вирус на африканска чума по свинете. По-рано бе регистриран и първи случай на африканска чува по свинете в област Велико Търново.

Случаите на чума постановат унижощаване на прасетата и макар, че страната заплаща обезщетения, стопаните на животните отхвърлят да позволен екипите на Агенцията по храните.

Семейството и съседи на притежателя на плантация Вълчо Димитров пречат на БАБХ да влезе в обекта. " Аз съм гледала свине и знам какво значи чума - по какъв начин ги виждам тез свине, да дойдат да видят по какъв начин се храни и по какъв начин се гледа ", разяснява съседката Вида Станкова.

30 свине се отглеждат в свинефермата, само че тя не е записана и стопанинът твърди, че не са взимани проби. Определени са 3 и 10 километрова зона за рестрикция. Стопани на нерегистрирана плантация няма да получат компенсации за умъртвени животни.

" В 10 километровата зона попадат няколко села от Община Бургас и община Созопол. В момента даже сътрудниците вземат в 10 километровата зона, с цел да се откри дали има или няма съществуване и тази зона ще бъде непрекъснато следена ", разяснява доктор Георги Митев, БАБХ-Бургас. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР