Собственици на прасета, отглеждани в т.нар. заден двор, напират за

...
Собственици на прасета, отглеждани в т.нар. заден двор, напират за
Коментари Харесай

Собственици на прасета вече напират за 300 лв.

Собственици на свине, отглеждани в така наречен " заден двор ", напират за компенсации. Кметовете по села и общини към този момент вършат описи на стопаните, които непринудено са унищожили прасетата си поради африканската чума по свинете. В Белозем към този момент са се записали 150 души, сподели кметът на селото Иван Тачев.

До 26 август кметовете и ветеринарните лекари би трябвало да са подготвени с протоколите за санитарното разчистване и дезинфекцията на дворовете на семействата, които непринудено са унищожили прасетата си, с цел да стартира изплащането на компенсацията от 300 лв. на стопанство. Това разгласи земеделският министър Десислава Танева предходната седмица.

Танева увери, че няма да бъде позволена нечиста сделка в описите за отплата да попаднат хора, които не са гледали свине. По нейни думи описите ще са обществени и отговорност ще носят кметовете.

Земеделският министър изясни, че ще бъде поискано от стопаните да не отглеждат нови животни една година след доброволното асимилиране, а който въпреки всичко реши противоположното, ще може да продължи, само че с изискването за биосигурност.

Темата се трансформира в една от най-дискутираните и в обществените мрежи тези дни. Стопани търсят информация за приемането на обезщетение за домашните си свине. Според мненията на някои, тъкмо в този момент ще " лъсне " точният брой на нерегистрираните свине, отглеждани по селата. Точната им цифрата никой не знае, защото притежателите им не ги записаха.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР