Собственици на отчуждени имоти, които повече от три десетилетия чакат

...
Собственици на отчуждени имоти, които повече от три десетилетия чакат
Коментари Харесай

Собственици на незавършен повече от три десетилетия блок в Добрич съдят общината

Собственици на отчуждени парцели, които повече от три десетилетия чакат компенсацията си, са завели правосъдни искове против общината. По данни на юрист Анели Чобанова, която пази ползите на притежатели на парцели в злощастния блок „ Добрич “, към този момент са импортирани два желае в Добричкия областен съд, а останалите притежатели са внесли иск в Европейския съд по правата на индивида и групова тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация.
Двата желае в окръжния съд са за обезщетение по пазарна цена на парцелите, надлежно за 200 хиляди лева и 100 хиляди лева, а съдът в Страсбург е сезиран за нарушаване на член 1 от протокол 1, касаещ правото на благосъстоятелност.
Искът в съда е за обезщетение за вреди, нанесени от бездействието на общинската администрация, посочи юрист Чобанова. През октомври Административният съд в Добрич ще преглежда тъжба за нанесени вреди от администрацията.   
Сагата с блок „ Добрич “ е от интервала 1981-1986 година, когато локалната власт отчуждава парцелите в центъра на града против задължението да построи жилищни блокове за притежателите на отчуждени парцели. Но на процедура е издигнат единствено блок „ Добруджа “, в който са настанени част от притежателите. Останалите към момента чакат довършването на блок „ Добрич “. Общо 30 парцела са предопределени за обезщетение на притежатели, от които 24 жилището и 6 магазина.
На съвещанието си от 18 декември 2018 година Общинският съвет отсрочи за идната сесия разглеждане на предлагането на кмета Йордан Йорданов за вдишване на дълготраен дълг от 2,5 млн. лева, нужен за дотъкмяване строителството на жилищната постройка. В докладната си той показва: „ За интервала от 2009 година до 2014 година за строителството на блок „ Добрич “ от Община град Добрич са вложени 3 009 485 лв., в това число - 827 568 лв., получен целеви трансфер от Министерство на финансите за частта, припадаща се за жилища, предопределени за обезщетение на притежатели на отчуждени недвижими парцели. През 2014 година, заради липса на финансов запас, строително-монтажните работи по създаване на жилищен блок „ Добрич “ са прекъснати. През 2016 година специалисти от Община град  Добрич направиха оглед и разбор на положението на градежа и сформираха количествена сметка за нужните действия за довеждане докрай на жилищен блок „ Добрич “. След остойностяване на количествената сметка се оказа, че с цел да бъде приключен блок „ Добрич “ и притежателите да получат своето обезщетение, въпреки и с повече от 30 години забавяне, е належащо Община град Добрич да вложи още 4 500 000 лв. “.
През януари последваха две изключителни сесии за решение на проблема. На първото, извършено на 15 януари, с гласовете главно на съветниците от ГЕРБ, които преобладават в локалния парламент, беше отхвърлено предлагането на кмета Йорданов за дълготраен дълг от 2,5 млн. лева Същият сюжет се разигра и на втората изключителна сесия, въпреки сумата по заема да беше редуцирана на 2 млн. лева
На постоянното съвещание от 26 февруари се взе решение за кратковременен банков заем в размер до 600 хиляди лева
В разгара на дебатите по размера на заема притежателите предизвестиха, че ще заведат каузи против общината и обявиха, че тогава локалната власт ще бъде принудена да заплаща много по-висока цена.
Обявена е социална поръчка за завършването на блок „ Добрич “ и се чака да излезе протоколът на комисията за избор на реализатор, споделиха за Actualno.com от общината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР