Собственици на малки хотели и къщи за гости по Черноморието

...
Собственици на малки хотели и къщи за гости по Черноморието
Коментари Харесай

Малки хотелиери искат оставката на министър Ангелкова

Собственици на дребни хотели и къщи за посетители по Черноморието вършат протестна подписка против министъра на туризма Николина Ангелкова. Искаме оставката й поради непоследователната политика и поради напътствията на министерството за работата на местата за настаняване в изискванията на ковид, обявиха от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол.

" Правилата за работа са писани единствено за огромните хотели и са неприложими за дребните туристически обекти ", съобщи пред БНР Мария Рейзи, ръководител на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол. Едно от условията е в почивните бази да има специфични стаи за изолираност на туристи, които се заразят с COVID-19 . В къщите за посетители с пет стаи, по какъв начин да стане това, питат собствениците. Те са обезпокоени, че няма изясненост и кой поема издръжката на карантинирания екскурзиант.

Освен това в напътствията е записано, че  местата за настаняване трябва наложително да подписват контракти с медицински центрове и аптеки . В дребните курортни селища, където фамилните хотели и къщите за посетители са преобладаващи, това е мъчно изпълнимо. " В Синеморец да вземем за пример няма медицински пункт ", споделя кметът Костадин Димитров. С лекарски екип разполагал единствено най-големият хотел в града.

Малките хотелиери се опълчват и на изискаването наложително да имат подписан контракт с публични перални. Според напътствията единствено по този начин можело да се подсигурява спазването на условия към прането на спалното долни дрехи и хавлиите. " Първо, в доста от дребните курортни селища няма такива компании, второ, това е безусловно стопански неизгодно за къща за посетители с няколко стаи ", споделя Таня Желязкова, хотелиер от Лозенец. Разходите се вдигали и от условието за стерилизация на всеки час. " Притеснява ни, че ще сме подложени на жестоки инспекции и при тези неясноти сме доста неуязвими ", Казва Желязкова.

В Созопол не разчитат доста на български туристи - заради коронавируса доста хора изгубиха работа и приходи, а други към този момент нямат отпуск за лятото. " Нямаме запитвания, както чакахме. Не сме оптимисти, че даже и юли и август ще има хора ", споделя Мария Рейзи. Основните им туристи са от Украйна, Беларус и Молдова, по тази причина настояват държавата да позволи самолетните пътувания от тези страни. Заради спрените полети множеството направени резервации се трансферират за идващия туристически сезон.

От 1 юни стартират да работят и закритите пространства на заведенията за хранене и заведенията. Все още Министерството на туризма не е излязло с инструкции при какви условия ще би трябвало да работят заведенията. " Чакаме ги, имаме заричане до събота сутринта да бъдат оповестени ", съобщи Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Въпреки неналичието на напътствията множеството ресторантьори имат подготвеност да стартират работа в закритите пространства. За да се съблюдава отдалеченост, през маса ще се слагат табелки " резервирано ".   Ще се ускори дезинфекцията на повърхностите и тоалетните, а вентилацията ще бъде входяща и изходяща, тъй че да се проветряват пространствата.

Големият проблем обаче е настоящата заповед за наложително носене на маски на закрито. " Очакваме здравният министър да промени заповедта си, тъй като тя няма по какъв начин да бъде изпълнена в заведенията, хората няма по какъв начин да се хранят ", съобщи Димитров. Ресторантьорите ще настояват само личният състав да бъде длъжен да носи маски.

Около 40% от собствениците няма да отворят заведенията си, тъй като е стопански неизгодно в изискванията на коронавирус да се работи, сподели Димитров. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР