Собственици на изгорелите край Сопот лозя готвят протест и колективен

...
Собственици на изгорелите край Сопот лозя готвят протест и колективен
Коментари Харесай

Собственици на изгорелите край Сопот лозя готвят блокада на Подбалканския път

Собственици на изгорелите край Сопот лозя готвят митинг и групов иск. В края на август пожар опустоши насажденията, а досега от пожарната не са издали на притежателите протокол за вредите. Намеренията им са на 20 септември да бъде блокиран Подбалканския път. 

В същото време се приготвя и групов иск, както и няколко обособени желае против полигона на ВМЗ Сопот, откъдето се смята, че е тръгнал пожара. По информация на OFFNews се чака да бъде стартирана и процедура по поръчителство на предстоящ иск, което пък може да докара и до запор на активи на завода.

Според първичната информация по случая по това време на полигона е имало тествания. В същото време прогнозата за времето на 28 август е показвала висока причина от пожари. Вятърът е бил с посока север – северозапад, т.е. от полигона към лозята. Именно такава е и посоката на пожара, изпепелил лозята - север-юг.

За същия ден е бил разгласен и червен код за високи температури, а силата напразно е била сред 12 и 17 м/с. Според противопожарните правила при такава скорост напразно не би трябвало да се пали огън или да се вършат тествания на муниции със запалително деяние.

Само за последната година на полигона край с. Анево е имало 4 пожара.

При последния пожар са наранени близо 4 хиляди дка лозови масиви, като изцяло изпепелени са 1200. Напълно е стопен един фургон както и инсталацията за капково напояване и течно подаване на торова примес. 

Към момента от Министерство на вътрешните работи не дават публично пояснение за какво се бавят протоколите, с които пожарникарите би трябвало да опишат вредите. По неофициална информация повода е, че тече следствие, с цел да се посочи дали пожарът е тенденциозен или е породен от немарливост. 

Мнението на локалните обаче е, че протоколите се бавят, защото в него би трябвало да бъде отразен причинителят на пожара. С други думи все още управляващите отхвърлят да посочат за провинен полигона в Анево. 

Полигонът е издигнат през 54 година като балистично-изпитателна лаборатория. Това евентуално е единственият в Европа открит полигон за тестване на муниции, който е строен по остарели стандарти и наоколо до обитаеми места.

Към момента не е ясно и по какъв начин се извършва контролът върху тестванията на полигона. На него през юни 2015 година при тестване на оръжие почина американски военнослужещ. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР